Cart
Voor 17:00 uur besteld? Morgen in huis! Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€!

Gemmotherapie & voorbeelden

By Mohammed Tajjiou 26 februari, 2021 Translation missing: nl.blogs.counts.comments_with_count

Het woord Gemmotherapie is afgeleid van het Latijnse woord gemmae, wat ‘knoppen’ betekent. Bij gemmotherapie worden alleen knoppen, haarwortels, jonge scheuten en kiemen van bomen en struiken gebruikt als basis voor het geneesmiddel. Deze delen van de plant worden geoogst in de lente, omdat ze zich dan op het hoogtepunt van de groeicyclus bevinden.

Om het groeiproces te kunnen voltooien, hebben planten in de groei bijzondere stoffen nodig. In de volgroeide plant zijn deze unieke stoffen niet meer terug te vinden; ze zijn door de plant gebruikt om het groeiproces te kunnen voltooien. De snelgroeiende plantendelen hebben dus nog zeer werkzame, plantaardige groeihormonen en andere bijzondere stoffen in zich. Deze stoffen hebben een grote uitwerking als ze in ons lichaam worden opgenomen. Op dit principe berust de werkzaamheid van de gemmotherapie.

De aftreksels die uit de jonge delen van de plant worden gewonnen, worden veelal niet met alcohol verdund. Maar met glycerine en worden vervolgens gepotentieerd. Er zijn veel minder middelen beschikbaar in de gemmotherapie, dan bijvoorbeeld in de fytotherapie of homeopathie; ongeveer 50 tot 60 preparaten maximaal. Deze kunnen wel gecombineerd met elkaar ingezet worden.

De hoofdwerking van de gemmotherapie richt zich enerzijds op drainage, dat wil zeggen het verwijderen van toxinen (giffen) uit het lichaam, en anderzijds op de opbouw van het hele organisme, dan wel de opbouw van specifieke organen of orgaansystemen. De drainage kan breed worden gezien: niet alleen vindt eliminatie van toxinen plaats via de uitscheidingsorganen (nieren, leveren, darmen, longen en huid) maar ook via transportsystemen zoals het bloed- en lymfesysteem.

Het is niet zo dat voor elke klacht een gemmotherapeutisch preparaat ingezet kan worden. Vooral klachten die met allergie te maken hebben, gewrichtsklachten, psoriasis, overgangsklachten, enzovoorts kunnen goed met gemmotherapie opgevangen worden.

De gemmotherapeutische middelen kunnen in tegenstelling tot veel andere medicijnen in één keer worden ingenomen. Je hoeft dus bijvoorbeeld niet 3-maal daags 10 druppels te nemen, maar je kunt in één keer 30 druppels nemen.

Een aantal bekende middelen uit de gemmotherapie zijn:

Abies pectinata

Abies pectinata reguleert het calciumfosfaatmetabolisme en bevordert zo de vorming van botten en tanden. Het zet aan tot een gezonde botvorming bij kinderen en adolescenten en ondersteunt de botvorming bij fracturen. Tevens bevorder Abies pectinata de aanmaak van nieuwe erytrocyten (rode bloedlichaampjes).

Aesculus hippocastanum

Aesculus hippocastanum bevordert het herstellend vermogen van de huid. Het zorgt daarnaast voor een goede conditie van de vaatwand waardoor de capillaire permeabiliteit (doorlaatbaarheid) verminderd wordt.

Ampelopsis veitchii

Ampelopsis veitchii is er primair voor een gezond, sterk en soepel bewegingsapparaat. Het ondersteunt spieren, pezen, banden en gewrichten.

Betula pubescens

Betula pubescens is een algemeen drainagemiddel. Het bevordert de weerstand en heeft een gunstige invloed op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Betula pubescens ondersteunt alle endocriene klieren als schildklier, lever, testes, ovaria en bijnieren. Daarnaast bevordert het preparaat de uitscheiding via de nieren en heeft het een regulerende invloed op de bloedstolling.

Carpinus betulus

Carpinus betulus richt zich vooral op de slijmvliezen van de ademhalingsorganen. Het ondersteunt het herstellend vermogen van het slijmvlies in de neus, neusbijholten, keel en luchtpijp. Tevens bevordert dit preparaat de productie van megakaryocyten (voorlopercellen van bloedplaatjes), zodat het middel gebruikt kan worden voor het behoud van voldoende trombocyten (bloedplaatjes).

Cedrus libani

Cedrus libani is er voor een goede huidfunctie. Het bevordert een goede vochthuishouding en is zeer geschikt bij eelt.

Corylus avellana

Corylus avellana bevordert de elasticiteit van het longweefsel en de pulmonale circulatie. Het bevordert een goede leverfunctie. Verder bevordert het de vorming van nieuwe erytrocyten (rode bloedcellen) en granulocyten (soort witte bloedcellen) en reguleert het de bloedstolling.

Crataegus oxyacantha

Dit preparaat ondersteunt specifiek het hart en de bloedvaten. Het ontspant en heeft een goede invloed op de bloedcirculatie. Zo is Crataegus voor het behoud van een gezonde bloeddruk en regelmatig hartritme.

Facus sylvatica

Facus sylvatica ondersteunt de nierfunctie en specifiek de diurese (urineproductie). Het zorgt voor een goed urinezuurgehalte in het bloed en stimuleert het immuunsysteem. Dit maakt het geschikt voor jicht. Tevens geeft dit preparaat energie en helpt het bij vermoeidheid van bijvoorbeeld de spieren.

Ficus carica

Ficus carica stimuleert het regeneratieve vermogen van het slijmvlies van de maag en de dunne darm en normaliseert de maagzuurproductie. Daarnaast is het van belang voor het zenuwstelsel. Het preparaat ontspant en geeft rust.

Juniperus communis

Dit preparaat bevordert de algehele drainage. Het is er zowel voor de lever- al de nieruitscheiding. De invloed van Juniperus communis richt zich ook op de maag, waar het onder meer de maagzuurproductie reguleert.

Olea europea

Olea europea zorgt voor een goede uitscheiding via de nieren en bevordert een goede bloedsomloop. Verder is het goed voor het zenuwstelsel en geeft het rust en ontspanning. Het is verder goed voor hart- en bloedvaten in het algemeen. Zo ondersteunt Olea europea bijvoorbeeld de bloeddruk, het hartritme en zorgt het voor een gezond cholesterolgehalte.

Pinus montana

Pinus montana bevordert de regeneratie van bot- en kraakbeenweefsel.

Populus nigra

Populus nigra (inhoudsstof: salicine) heeft voornamelijk invloed op de benen. Ter plekke bevordert het de innervatie van de sympathicus, wat gunstig is voor de arteriën. Tevens bevordert Populus nigra de vorming van nieuwe arteriën, activeert het natuurlijke afweersysteem en bevordert het de diurese.

Quercus pedunculata

Quercus pedunculata is een algemeen drainagemiddel met versterkende eigenschappen. Het stimuleert de algehele afweer en de endocriene klieren (o.a. gonaden en bijnierschors). Het is goed voor een rustige spijsvertering en regelmatige menstruatie. Het preparaat is ook geschikt voor (jonge) kinderen. Omdat Quercus pedunculata een algemeen drainagemiddel is, kan het als combinatiemiddel bij vele andere gemmopreparaten ingezet worden.

Ribes nigrum

Ribes nigrum is één van de belangrijkste gemmopreparaat. Het bevordert de functie van de bijnierschors en daarmee de productie van gezondheidsbevorderende hormonen. Verder bevordert Ribes nigrum de nierfunctie en normaliseert het de vrijzetting van histamine uit mestcellen. Ribe nigrum heeft een breed toepassingsgebied en kan uitstekend met andere gemmo-preparaten worden ingezet.

Rosmarinus officinalis

Rosmarinus officinalis is een algemeen drainagemiddel. Het ondersteunt zowel de lever als de nieren. Daarnaast zorgt Romarinus officinalis voor een goede galproductie en bezit het eigenschappen als antioxidant.

Rubus idaeus

Rubus idaeus is er voor een goede functie van hypofyse, uterus (baarmoeder) en ovaria (eierstokken). Het bezit ontspannende eigenschappen die met name van invloed zijn op de uterus. Rubus idaeus zorgt voor een normale en regelmatige menstruatie en helpt bij ongemakken rondom de menstruatie. Door de aanwezigheid van looistoffen heeft Rubus idaeus tevens een positieve invloed op het mond- en keelslijmvlies.

Sequoia gigantea

Sequoia gigantea bevordert de algehele stofwisseling, waardoor zowel psychische (o.a. geheugen en concentratie) als lichamelijke functies worden bevorderd. Het ondersteunt specifiek de restes en de prostaat. Ook bevordert het de vorming van osteoblasten (cellen die beenweefsel vormen) wat nodig is voor behoud van een goede botaanmaak. Sequoia gigantea is bij uitstek geschikt voor ouderen.

Sorbus domestica

Dit preparaat ondersteunt de functie van de venen (aders). De venen blijven soepel en veerkrachtig waardoor een goede bloedsomloop wordt bevorderd.

Tilia tomentosa

Tilia tomentosa ontspant en geeft rust bij geestelijke druk en inspanning. Daarnaast ondersteunt Tiltia tomentosa de darmen en nieren en zet het aan tot reiniging via de huid. Verder heeft dit preparaat een gunstige invloed op de functie van de geslachtsorganen bij zowel mannen als vrouwen.

Vaccinium vitis idaea

Vaccinium viris idaea bevordert de darmreiniging en darmperistaltiek. Verder is het goed voor de nierfunctie en urinewegen. Tevens verbetert Vaccinium de opname van calcium door de darm en bevordert dit preparaat het vrouwelijk systeem. Hierdoor kan het preparaat worden toegepast bij vrouwen met overgangsverschijnselen.

Vitis vinifera

Dit preparaat bevordert de algehele weerstand. Het reguleert de aanmaak van leukocyten (Witte bloedcellen) en lymfocyten (afweercel) en heeft met name invloed op de gewrichten.


Ouder artikel Nieuwer artikel


2 reacties


  • Vooralsnog geïnteresseerd in Olea Europe. Kost?? Hoe te bestellen?

    Cokky op

  • Kun je dit bestellen en innemen ?

    Hanan Aboulhadi op

Laat een reactie achter

Nieuwsbrief

Ik ga akkoord met het ontvangen van de maandelijkse nieuwsbrief.

Toegevoegd aan winkelwagen
Voor 17:00 uur besteld? Morgen in huis! Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€! Gebruik kortingscode: waterfilter10 voor 10% korting! Voor 17:00 uur besteld? Morgen in huis! Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€! You Have Achieved Free Shipping