Cart
Door grote drukte leveren wij later dan u van ons gewend bent, uiterlijk binnen 3 werkdagen.

6 bekende kruiden en hun werkzaamheid

By Mohammed Tajjiou 19 maart, 2021

6 bekende kruiden in de kruidengeneeskunde

In deze blog bespreken we 6 kruiden die in de kruidengeneeskunde vaak worden toegepast. Het zijn alle veilige middelen die je overal kunt verkrijgen. Bij deze middelen hoef je je dus niet per se te wenden naar een fytotherapeut.

 

Kamille (Matricarla Chamomilla)

Kamille stond bij de Oude Egyptenaren al bekend als een geneesmiddel tegen koorts. Oude-Egyptische artsen zagen Kamille als een wondermiddel vanuit de natuur. 

Kamille komt voor in verschillende soorten. Het is een laaggroeiende kruipplant met bladeren die in de bosjes bijeengroeien, en witte en gele bloemen geeft. Kamille treffen we aan op meenten en zandgronden. De karakteristieke geur lijkt wat op die van zoete appels. 

Kamille is een voortreffelijk ontspanningsmiddel (relaxans). Het is een slaapmiddel, het helpt bij nerveuze spanningen en heeft een regulerend effect op het spijsverteringsstelsel. Het is bij de meeste gezondheidswinkels verkrijgbaar als kamillethee, puur of gecombineerd met een ander, minder bitter kruid zoals groene munt. Tweemaal daags een kopje zal je een heerlijke ontspannen gevoel geven.

Desgewenst zoet je het met een kwalitatieve honing. Als je voor het slapengaan een potje kamillethee zet, heb je ook nog een kopje voor de volgende ochtend. Drink het 's morgens in een kleine teugjes, je mond frist ervan op en nog voor je weer aan een nieuwe werkdag begint, heeft het zijn kalmerende werking al kunnen doen. Kamille is zeer mild maar gebruik het niet permanent, omdat te vaak en te lang gebruik schadelijk kan zijn. Dit geldt tevens bijna voor alle planten. 

(Gewone) Smeerwortel (Symphyticum Officinale)

Smeerwortel groeit in wieden en op vochtig terrein en kan in je eigen moestuin worden gekweekt. In gebruik is het vooral nuttig als zalf. Inwendig gebruik wordt sterk afgeraden! 

Smeerwortel heeft een grote gebladerde stengel die met haren bedekt is. De bladeren worden 25 cm lang ongeveer en zijn eveneens behaard. Het kruid werkt afhangende bloemen af. 

Vroeger werd smeerwortel in kloostertuinen gekweekt. Het heeft verschillende streeknamen waaronder schuurwortel, dollehondsbloem, vetwortel en timmermanswortel. Het kruid versnelt het genezingsproces. Het helpt goed tegen bloeduitstortingen, verlicht pijnlijke gewrichten, heeft een verzachtende werking als de pezen en spieren zwaar belast zijn en bevordert de genezing van hardnekkige wonden, met name wonden aan het been. Het zorgt er ook voor dat botten versneld weer aan elkaar groeien.

Smeerwortel was vroeger in gebruik als inwendig geneesmiddel, maar naar de huidige inzichten kunnen we het tegenwoordig beter alleen nog maar uitwendig toepassen, als zalf. De zalf is overal te koop maar kun je ook zelf maken door de grondstoffen in te kopen. Bij gebruik moet je de zalf veelal driemaal daags aanbrengen - als de kwetsuur erg pijn doet, kan het ook vaker. Je zult je erover verbazen hoe effectief deze plant zijn werk doet.

Koriander (Coriandrum sativum)

Een zeer bijzonder specerij die je misschien wel of niet vaak is gebruikt is koriander. Veelal wordt deze specerij toegepast in de mediterrane keuken. Als je geen fan bent van koriander, is het tijd om heel snel fan te worden van deze prachtige specerij. In de Oosterse landen wordt het ingezet als verkoelend drankje. Als je koriander opwarmt zal het je opwarmen en als je het verkoeld drinkt zal het je verkoelen. Bedoeïenen (woestijnbewoners in het Midden-Oosten) leggen vaak grote voorraden aan, omdat het in de koude nachten voor hitte zorgt en in de warme dagen voor verkoeling.

Idealiter zou je een speciale pot moeten gebruiken om het mengsel te brouwen. Een oude koffiepot die je boven het vuur kunt zetten, is een prima mogelijkheid, maar als je deze niet hebt gebruik dan een steelpan (geen aluminiumgerei, want dat is een aanslag op je lichaam).

  • Los 2 theelepels goede honing op in een kwart liter warm water - je hoeft het water niet aan de kook te brengen.
  • Voeg een halve theelepel gemalen koriander toe en roer het geheel goed door.
  • Laat het mengsel 3-5 minuten sudderen, giet het dan uit in een hoog glas en garneer het drankje met korianderbladeren.

Het heerlijke aroma van deze drank zal de eetlust bevorderen. De koriander fungeert ook als een antispasmodicum (krampstillende werking) en een carminatief (windverdrijvend middel). Tevens is het een geweldige plant die zwarte metalen uit het lichaam verdrijft. Het bindt zich namelijk met zware metalen in het lichaam, zodat zware metalen het lichaam kunnen verlaten.

Monnikspeper (Vitex Agnus-Castus)

Monnikspeper staat ook bekend onder de naam abrahamsboom, kuislam en kuisboom. 

Verschijningsvorm: Een boom die tot wel 5 meter hoog wordt. De vruchten bevatten een enkelvoudig zaadje. Wanneer het wordt gedroogd en tot poeder wordt vermalen, heeft het een typerende pepergeur.

Agnus-Casus werkt als harmonisator voor het lichaam in de tweede helft van de menstruatiecyclus. Het is daarmee een adaptogeen (kruiden/planten die de balans in het lichaam herstellen). Het helpt eveneens goed bij het premenstruele syndroom (PMS). Het verlicht tegen pijnlijke menstruaties. Het kan opvliegers in de menopauze verlichten.

Het heeft de reputatie dat het voor lactatie zorgt oftewel de moedermelkproductie bevordert.

Methode: Monnikspeper kan het beste als afkooksel of tinctuur (bevat alcohol), worden gebruikt. Het kan driemaal daags worden gebruikt in een dosering die overeenkomt met 1 gram van de gedroogde vrucht.

Gingseng (Panax Gingseng)

Gingseng, ook wel Aziatische gingseng of ren shen genoemd. Panax betekent in het Grieks 'Algenezend', het werd door de Grieken gezien als een wondermiddel. 

De Gingseng wordt ongeveer 1 meter hoog, heeft gerimpelde bladen en na een paar jaar verschijnen er bleekgroene bladeren. Wat vooral interessant is aan deze plant is de wortel.

Het kruid bevat zetmeel, resine (soort hars) en vluchtige oliën, het heeft een gunstige invloed op de bijnierschors. Het verhoogt de energie, stimuleert de levercellen en bevordert de stofwisseling.

Met zijn mobiliserende functie op de glycogeen- oftewel suikerreserves vergroot gingseng de effectiviteit van de skeletspieren. Het heeft een harmoniserende werking voor het hart.

Het bevordert wondgenezing en bewijst daarom zijn waarde na een operatie. 

Het is een van de meest aangename verwarmende en harmoniserende middelen. Bij herstel na een koude ziekte (bijvoorbeeld griep. is het aan te raden om aan te sterken. Het is namelijk een tonicum (versterkend middel).

Het is uitstekend geschikt ter verhoging van het weerstandsniveau.

Methode: 's Morgens en 's avonds een kopje van de afgetrokken vermalen wortel is de aanbevolen dosering per dag. Je mag het maximaal 2 weken achter elkaar drinken. De buitengewone bittere smaak kan wat worden tegengegaan door toevoeging van wat honing. In capsulevorm wordt het doorgaan ingenomen in een dosering die gelijk staat met 400-800mg van de gedroogde wortel.

Let op: In een toestand van opwinding moet men gingseng niet gebruiken, omdat het verwarmend effect ervan de zenuwachtigheid kan verergeren. Voor vrouwen die een buitengewoon zware menstruatieperiode doormaken geldt hetzelfde.

Helonias (Chamaelirium luteum)

Ook wel heloniaswortel genoemd. 

Dit is een overblijvend kruid dat bijna 1 meter hoog kan worden. Met zijn hoekige stengels en bladeren valt hij goed op. Er komen groen-witte bloempjes aan. Helonias groeit in de vochtige streken rondom de Mississippi. Maar ook hier in Nederland is het gemakkelijk te verkrijgen.

Werking: Dit is een geweldige harmonisator van het vrouwelijk voortplantingssysteem. Het werkt goed bij het premenstruele syndroom en is geschikt voor de luteale fase (tweede helft van de menstruatiecyclus).

Het verlicht de menstruatiepijn door zijn krampstillende functies. Het helpt in veel gevallen bij aanhoudende vaginale afscheiding (raadpleeg altijd een arts om een diagnose te stellen). Het heeft ook de reputatie de vrouwelijke vruchtbaarheid te bevorderen.

Het werkt eveneens als een diureticum (urinedrijvend middel). 

Van oudsher is het ook een wormverdrijvend middel (tegen darmparasieten). 

Methode: Heloniaswortel kan in vloeibare vorm worden ingenomen als afkooksel of als tinctuur (bevat alcohol). In vaste vorm kan het driemaal daags worden ingenomen in een dosering die overeenkomt met 1-2 gram van de gedroogde rizoom (wortelstok).


Ouder artikel Nieuwer artikel


0 reacties


Laat een reactie achter

Nieuwsbrief

Ik ga akkoord met het ontvangen van de maandelijkse nieuwsbrief.

Toegevoegd aan winkelwagen
Door grote drukte leveren wij later dan u van ons gewend bent, uiterlijk binnen 3 werkdagen. Gebruik kortingscode: waterfilter10 voor 10% korting! Door grote drukte leveren wij later dan u van ons gewend bent, uiterlijk binnen 3 werkdagen. You Have Achieved Free Shipping