Allereerst wil ik kenbaar maken dat we in een wereld leven waarbij ik geen geneeskrachtige eigenschappen mag koppelen aan planten. Zij zien het als medische claims. De waarheid is dat we MOETEN. Ik kan me niet committeren aan corruptie en onrecht. Mensen dienen te weten hoe zij zichzelf kunnen genezen op een veilige, niet toxische manier. Hoe kunnen we daarvoor gestraft worden? De natuur lost ziektebeelden op, GEEN synthetische rotzooi medicatie die enkel vreemde bijwerkingen geeft. Dat gezegd te hebben, let’s talk about de Heermoes. Ik zal eerst algemener wijs de plant bespreken. Op het laatst zie je de concrete toepassingsmogelijkheden. (Thee, heetgestoomde kompres, zitbad, tinctuur en brijomslag).
Equisetum Arvernse, ook wel bekend als Heermoes, Paardenstaart, heringsmoes of akkerpaardenstraart.
In het voorjaar zien we de heermoes als paddenstoelen uit de grond komen. Wat we daarentegen niet zien is dat de plant hiervoor een heel wortelnetwerk heeft opgebouwd. Ook hier kunnen we als mens zijnde iets van leren. De fundering (die plaatsvindt) onder de grond is uiteindelijk wat ervoor zorgt dat de plant kan groeien. Allereerst verschijnen de vruchtbare, sporendragende, bruine vruchtenstengels. De plant is een absolute overlever. Boekwerken leren ons dat deze plant een van de eerste was die de aarde domineerde. Het is ook een van de eerste planten die zichzelf kan herstellen na een natuurramp. De eigenschappen van de plant en het gedrag leert ons ook veel over de toepassingsmogelijkheden
Het is belangrijk om planten als deze altijd biologisch te gebruiken. De plant is ook te vinden op akkers, maar deze zijn meestal zodanig bespoten dat je er niets mee te maken wil hebben.
Ook de paardenstaart met hele fijne takjes (die we vooral in bossen vinden), hebben geneeskrachtige eigenschappen.
Vroeger was de heermoes een plant die iedereen kende en iedereen gebruikte. Dan praat ik over de 17/18e eeuw. Een tijdperk waarin vooral Pastoors de medische wereld in handen hadden. Zo waren kloosters toentertijd de apotheken die we nu kennen. In hun tuinen werden planten gekweekt voor medische doeleinden.
Vroeger stond de plant bekend om zijn bloedstillende kracht en zijn goede werking bij nier- en blaasziekten.
En toch, op de een of andere manier wordt deze prachtplant vergeten. Diegene die ons inzicht heeft gegeven op basis van deze plant en waar ik de naslagwerken van gebruik is Pastoor Kneipp. Hij noemde de Heermoes een plant van onschatbare en onvervangbare waarde. Besef dat ze toentertijd enkel planten als medicatie hebben, dus deze plant stond niet zomaar zo hoog geprezen.
De paardenstaart reinigt, wast en geneest wonden. Het gestoomde hete kruid wordt meestal in natte doeken gewikkeld en op de lichaamsdelen geplaats die ziek zijn.
Ook de Zwitserse pastoor Künzle geeft in zijn boeken aan hoe geneeskracht deze plant is. Hij geloofde dat iedereen in zijn leven ooit deze plant moet toepassen in theevorm. Dus een aftreksel maken en deze opdrinken. Thee van deze plant wordt ingezet tegen Reuma, jicht en zenuwpijnen. Bij hevige bloedingen en bloedspuwingen kan deze plant direct verlichting brengen.
Bij pijnlijke blaasontstekingen en blaaskrampen bestaat er bijna geen beter middel dan het gekookte aftreksel van de paardenstaart. De hete damp laat je op de blaas inwerken gedurende 10 minuten. Eigenlijk ben je gewoon aan het stomen op dat moment. In de praktijk wordt de patiënt in een warme bandmantel geplaatst, zodat de damp maximaal opgenomen kan worden.
Ouderen mensen die acuut niet meer kunnen urineren en daardoor extreme pijnen ervaren, dienen zich te wenden naar de heermoes. De damp zal bij deze patiënten veelal DIRECT verlichting brengen. Het bezoeken van een arts voor het aftappen van urine middels een katheter is hierdoor niet meer noodzakelijk. Let wel op! Indien een oudere man niet meer kan urineren wijst dit veelal op een vergrote prostaat. Om ernstige prostaataandoeningen uit te sluiten dien je altijd jouw arts te bezoeken. Immers is prostaatkanker de meest voorkomende kanker bij mannen. Daarom is het van belang om accuraat te werk te gaan en tijdig in te grijpen.
Bij niergruis- blaas-of nierstenen maken we paardenstaart-zitbaden, drinken daarbij in teugjes warme paardenstaartthee, daarbij wordt de urine opgehouden om die tenslotte met druk te ontlozen. De patiënt herstelt van nierstenen zonder vreemde complicaties. Dat is mijn doel trouwens altijd! Genezen, stimuleren en helpen van het lichaam zonder deze te schaden! Super, superbelangrijk.
Op het moment dat we zien dat water afdrijvende middelen niet aanslaan, kan dit kruid ook een mooi alternatief zijn. Denk aan water in de hartstreek, in het borstvlies of ook bij een verstoorde nierfunctie na het krijgen van roodvonk en andere zware infectie ziekten die storingen in het wateren kunnen veroorzaken.
Al met al is het dus een prachtig middel voor de gehele blaas- en nierstelsel.
Bij nierbekkenontsteking, etterende nieren en andere nieraandoeningen doet één zitbad met paardenstaart al wonderen! In deze situatie wordt de plant dus enkel uitwendig toegepast.
Er zijn 2 hoofdvormen van de paardenstaart. De soort die we vinden in moerassige gebieden mag enkel uitwendig worden toegepast. De soorten die we vinden in akkers en bossen mogen ook inwendig worden toegepast.
Ook een andere bekende arts uit het verleden, Dr. Bohn, sprak zeer lovend over deze plant. In zijn optiek ook de plant die ingezet dient te worden bij nieraandoeningen.
Mensen die lijden aan waterzucht, oftewel Hydropsia hebben goed en snel baat bij deze plant. Als geen ander water afdrijvend middel helpt, stop de patiënt met alle kruidentheeën en focust zich enkel op het consumeren van 5 tot 6 koppen paardenstaartthee, die hij of zij gedurende de dag in teugjes drinkt.
Bij jeukende huiduitslag, ook indien het korstig is, schurftig of etterend kan het wassen met een paardenstaart aftreksel gunstig zijn.
Wassen en baden met paardenstaartthee helpt ook bij nagelbedontstekingen, open benen en voeten (ulcus), beenverettering/beenter, oude vretende wonden, zweren, hielspoor en fistels, baardziekte (woeker-zwam) en andere soorten van huiduitslag.
Indien een persoon pijnlijke aambeien heeft of aambeiachtige knobbels, legt men er verse paardenstaart brij op. Aan het einde van deze blog zal per toepassing uitgelegd worden hoe deze te bereiden.
Bij langdurige neusbloedingen worden en koude paardenkompressen opgelegd. Als bloedstelpend middel bij bloedingen van longen, baarmoeder, maag of aambeien helpt de plant. In dit geval is een sterk aftreksel nodig. Normaliter nemen we per kop (1/4 liter thee) een volle theelepel met kruiden, bij bloedingen daarentegen nemen we 2 of 3 volle theelepels per kop.
Paardenstaart in combinatie met ereprijs (plant die later wordt besproken) is uitstekend in te zetten bij aderverkalking en bij geheugenverlies, omdat het bloed reinigend werkt. Het is tevens een prachtplant om preventief in te zetten tegen kanker.
Mensen die zweetvoeten hebben kunnen zich ook keren naar deze plant! Hierbij wordt de paardenstaarttinctuur toegepast. Ook later ga ik verder in op de toepassingsmogelijkheden van tincturen. Belangrijk is dat je de voeten goed wast en afdroogt, hierna wrijf je de voeten in met het tinctuur.
Indien men last heeft van hoofdroos, dan kan men het haar dagelijks spoelen met een aftreksel gebaseerd op de paardenstaart. Na het wassen van het haar met dit aftreksel, gebruik je een zeer kwalitatieve olijfolie die je het haar inmasseert. Na een korte tijd is je roos verleden tijd.
Bij bedplassen kan men de paardenstaart inzetten gecombineerd met sint-janskruid (hertshooi). Maak een aftreksel door 1 theelepel van het gemengde kruid te koken in 0,25L water. Dagelijks 1 à 2 koppen consumeren en in de avond niet meer drinken, enkel vast voedsel consumeren.,
Op het moment dat er sprake is van ontstoken amandelen, ontstekingen van het mondslijmvlies, slechte tanden en andere mondontstekingen, bloedend tandvlees, fistels en poliepen in de gehemelte of keel; dan kan met gorgelen met een aftreksel van de paardenstaart.
Bij vrouwen die lijden aan witte vloed (perte blanche), kan een zitbad met paardenstaart te oplossing zijn.
Ook mag niet vergeten worden dat de paardenstaart een mooie plant is voor longaandoeningen, zoals chronische bronchitis en longtuberculose. Hierbij drinkt men 2 koppen paardenstaarthee per dag in slokjes, verdeeld over de dag.
De gerespecteerde Oostenrijkse plantebioloog Richard Willford, heeft bewezen dat de heermoes uiterst effectief is tegen tumoren. Helaas is dit een dusdanig zwaarbeladen onderwerp dat ik hier niet te ver op in mag gaan. Mensen die met mij in aanraking komen als het gaat om kanker krijgen uiteraard wel de volledige informatie. Bij tumoren helpt het extreem goed indien met warme heermoeskompressen plaatst. Wat ik heb gezien gebeuren bij patiënten is wonderbaarlijk. Ook poliepen in de onderbuik of aan de anus worden hiermee genezen.
Een bijzonder werking van de paardenstaart is dat het ook gunstig is bij ziekten van de tussenwervels. Ook hierbij plaatsen we hete heermoeskompressen op de zieke lichaamsdelen. Het is belangrijk om de kompressen warm te houden. Ook zitbaden met paardenstaart zijn erg gunstig bij deze ziektebeelden.
Een van de beroemdste zenuwartsen uit het verleden genaamd dr. Wagener-Jaurreg zegt ons in zijn naslagwerken het volgende: ‘’Tweederde van alle zenuwzieken zouden niet naar een zenuwinrichting hoeven te gaan, indien hun nieren goed functioneerde’’. De praktijk leert ons dat niet goed werkende nieren zich vertalen in zeer vreemde klachten zoals waanideeën, depressies en woede-uitbarstingen.
Bij zware nierstoringen met alle bijverschijnselen, dienen we zitbaden toe te passen met paardenstaart. Bij een zitbad met de paardenstaart is het belangrijk dat het badwater zich net boven de nieren bevindt, maar wel onder het hart, gedurende 20 minuten. Hierna niet afdrogen, maar vochtig in een badjas ongeveer 1 uur in bed liggen zweten en dan pas droog nachtgoed aantrekken. Het zitbad kan 2-maal opnieuw verwarm worden.
Gebruiksaanwijzing:
Thee: 1 overvolle theelepel paardenstaart op 0,25 liter water.
Heetgestoomde kompressen: 2 handen paardenstaart in een zeef doen, die men boven kokend water hangt. Als het kruid heet en week is, doet men het in een linnen doek/kompresdoek en legt het op het zieke lichaamsdeel. Zeer warm inpakken is de kunst! In de nacht het liefst meerdere uren laten liggen.
Zitbad: 100 gram paardenstaart 1 nacht in koud water zetten, de volgende dag tot tegen het kookpunt brengen en bij het badwater toevoegen. 20 minuten baden. Niet afdrogen, nat in de badjas 1 uur zweten. Het badwater dient boven de nieren uit te reiken.
Tinctuur: 10 gram verse paardenstaart in 50 gram alcohol plaatsen, 14 dagen in de zon laten trekken. Het advies omtrent tincturen is dat je ze kant en klaar aanschaft. Deze dus beter niet zelf maken.
Brijomslag: Verse paardenstaart goed wassen en op een houten plank met een deegrol of een fles tot brij pletten.
Let op:
Niet inzetten bij zwangerschap, enkel in overleg met arts.
Niet inzetten bij oedemen veroorzaakt door hartkwalen.
Wees voorzichtig indien gecombineerd met de medicatie: anti-artimica, hartglycosiden, lithium, thiaziden, lisdiuretica, spironolactone, triamterene, theophylline, anticoagulatina, aspirine, anti-aggregantia, NSAID’s.
hoe snel werkt heermoes tinctuur?
Hallo
Ik vraag mij ook af of voor ms goed te gebruiken is en hoe ?
Salam alaikoum,
Ik zelf heb ms, zou ik het ook daarvoor kunnen gebruiken?