Cart
Voor 17:00 uur besteld? Morgen in huis! Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€!

Oxytocine, liefde of haat?

By Mohammed Tajjiou 05 april, 2021 Translation missing: nl.blogs.counts.comments_with_count

Inleiding oxytocine belasting

In deze blog gaan we het kort en bondig houden over oxytocine. Deze kennis heb ik verworven vanuit het boek: Oxytocine, knuffelhormoon met kartelrand). Een boek geschreven door de homeopaat Arjan Pasma. Inmiddels is Arjan gepensioneerd, maar gelukkig heeft hij zijn kennis met ons gedeeld in dit boek. Omtrent oxytocine en de belasting hiervan op het lichaam is veel onbekend in de reguliere geneeskunde. De reden dat ik deze blog schrijf is omdat iedereen hiermee te maken krijgt. Zowel moeders, vaders, kinderen, broers, zussen, oma’s en opa’s. Iedereen krijgt te maken met deze materie zonder dat zij dat zelf in de gaten hebben. Best wel bijzonder eigenlijk, maar zo werkt de wereld omtrent geneeskunde vandaag de dag. Klakkeloos dingen in mensen spuiten, zonder te begrijpen wat het precies doet. Welkom in de wereld waarin verloskundigen de natuurlijke bevalling niet meer kennen, omdat ze simpelweg verkeerd zijn opgeleid. Dit gebeurt natuurlijk niet alleen op dit vlak, maar op veel meer vlakken. Deze blog gaat je inzicht geven in waarom bevallingen veel complexer zijn geworden dan 60 jaar geleden. Deze blog leert je waarom moeders na hun bevalling afstand doen van hun partners. Deze blog leert je waarom er een kloof ontstaat tussen moeder en kind. Deze blog leert je waarom kinderen zichzelf niet zijn en totaal ontregeld zijn en blijven…

Om je inzicht te geven in cijfers (gepubliceerd in 2020 in de Volkskrant): Van de 170 duizend vrouwen die jaarlijks in Nederland bevallen krijgen 2000 tot 5000 vrouwen PTSS. 20 tot 30 duizend vrouwen geven aan dat hun bevalling een horror-ervaring was. 1 op de 6 vrouwen (16%) krijgt een (spoed)keizersnee. Dat zijn er 27 duizend elk jaar… Jaar in jaar uit. Is dit normaal? Absoluut niet. We zijn compleet vervreemd van de natuur. Sterker nog, de bevalling wordt vandaag de dag gezien als een fabrieksproces in plaats van een natuurlijk proces.

Wat is Oxytocine?

Oxytocine is een neuropeptide. Letterlijk vertaald is dat een zenuw-eiwit. Het is een hormoon maar eveneens ook een neurotransmitter, daar komen we later op terug. Het staat bij mensen vooral bekend als het knuffelhormoon. Het speelt een cruciale rol bij de binding tussen mensen, aangaan van vriendschappen en seksualiteit. Oxytocine speelt een rol bij de binding met de eigen groep. Maar aan de andere kant heeft het ook de functie om juist agressie te veroorzaken als het gaat om een andere groep. Oxytocine heeft dus 2 kanten: met elkaar binden en agressie naar de buitenwereld.

Het hormoon is ontdekt in 1909, toen de Britste farmacoloog Henry Dale ontdekte dat dit hormoon contracties kan veroorzaken bij zwangere katten. Hij noemde deze stof naar het Griekse woord (oxutokia), wat staat voor snelle geboorte. Tientallen jaren was het enkel bekend als het zwangerschapshormoon, omdat het veel invloed heeft op de bevalling en het op gang brengen van de borstvoeding.

Na 1970 werd duidelijk dat het hormoon ook een neurotransmitter is. Oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact, denk aan aanraken, knuffelen en vrijen. Seksuele opwinding verhoogt de oxytocine niveaus aanzienlijk. Vooral bij een orgasme komen grote hoeveelheden oxytocine vrij (bij vrouwen meer dan bij een man). Dit is tevens de reden dat een vrouw sneller verliefd wordt op een man nadat ze gemeenschap hebben gehad. Dit hormoon zorgt namelijk voor die binding.

Oxytocine remt eveneens het rechterdeel van de amygdala. De amygdala is betrokken bij veel emotionele- en angstreacties.

Wat oxytocine concreet nog meer doet kan je teruglezen in het boek (bevorderen van conceptie, samentrekking van spiertjes rondom melkproducerende cellen à toeschietreflex, het bepaalt sterk de binding tussen moeder en kind, het is van groot belang tijdens de ontwikkeling van het babybrein).

Het gevaar van het toedienen van synthetische oxytocine bij een bevalling heeft te maken met het volgende: onderzoekers melden omtrent de toediening van synthetische oxytocine dat deze de gevoeligheden van onze receptoren in disbalans brengt. De receptoren gaan als het ware ‘’slapen’’, omdat deze zijn blootgesteld aan extreem hoge oxytocine waarden. Hormonen mogen nooit gemanipuleerd worden in het lichaam! Het lichaam reguleert het namelijk zelf. Zodra je hormonen gaat manipuleren ben je het lichaam compleet aan het ontregelen. Het meest angstaanjagende in mijn ogen is dat deze kennis niet wordt aangenomen door gynaecologen. Steker nog, ze verwerpen het compleet, omdat zij hun ‘’protocollen’’ moeten volgen. Triest eigenlijk, dat protocollen voorrang hebben op goede zorg. Dit zien we trouwens niet alleen terug omtrent dit onderwerp, maar op heel veel onderwerpen. Dat is tevens de reden dat ziekten meer aanwezig zijn dan ooit van tevoren.

Synthetische oxytocine belasting

Oxytocine wordt tegenwoordig bijna standaard toegediend. Via het infuus (intraveneus) of via een injectie. Het is een standaard protocol geworden en niemand die erover praat. Redenen om oxytocine toe te passen:

 • Inleiden van de bevalling
 • Bevordering van weeën ter ontsluiting
 • Voorkomen of stoppen van een bloeding
 • Bespoedigen van het uitdrijven van de placenta
 • Het op gang brengen en stimuleren van de melkvloed.

Dus vele zaken die eigenlijk natuurlijk horen te verlopen, worden nu gemanipuleerd, zodat de bevalling ‘’sneller’’ verloopt. Het bevallen wordt gezien als een fabrieksproces in plaats van een menselijk proces. Dat is de reden dat het compleet fout is gegaan en fout gaat.

De klachten die de moeder krijgt worden veelal geïnterpreteerd als postnatale depressie. Eigenlijk onterecht, want het is het misbruik van dit hormoon wat resulteert in deze klachten.

Zoveel vrouwen en kinderen hebben hier last van. Het is de normaalste zaak van de wereld geworden, terwijl dit allesbehalve normaal is. De geneeskunde wereld dient te stoppen met het normaliseren van aspecten die niet normaal zijn. Die in strijd zijn met de natuurlijke weg.

Klachten die vrouwen ervaren van oxytocine:

 • Vervreemd gevoel van zichzelf
 • Geen band voelen met het kindje. Moeders kijken het kind aan en denken: ‘’pfff, moet ik dát meenemen naar huis’’?
 • Geen enkele zin in seksuele contact. Ook niet na een jaar of langer. Vrouwen die voor hun oxytocine belasting hun seksleven een 8-10 geven, gaven het na deze belasting maximaal een 3.
 • Grote kloof tussen moeder en hun partners. Door vele homeopaten wordt dit hormoon het scheidingshormoon genoemd, omdat het een kloof veroorzaakt tussen partners.
 • Geen levensvreugde meer.

Klachten bij baby’s:

 • Ernstige insomnia
 • Elke avond een drama
 • Baby’s tot 1 jaar die nooit doorslapen
 • Baby’s die continu wakker schrikken en urenlang huilen
 • Baby’s die alleen kunnen slapen aan de borst van moeder
 • Baby’s schrikken van de kleinste geluiden wakker
 • Heel alert, kijken uit hun ogen alsof er elk moment iets kan gebeuren. Houden alles goed in de gaten. Lijkt leuk en aardig maar is het zeker niet. In de eerste 6 maanden moet het kindje eigenlijk beetje dromerig zijn.
 • Baby’s en kinderen hangen continu aan de moeder. Kunnen geen uur zonder moeder.
 • Aan de andere kant heb je kinderen die alles behalve afhankelijk zijn. Ze zijn juist afstandelijk en houden niet van knuffelen. Moeders zoeken de huid-op-huid contact op maar ervaren dat het erger wordt. Kloof tussen kind en moeder wordt met de tijd groter.
 • Veel darmkrampjes
 • Problemen met vast voedsel consumeren

Ontstoren van oxytocine, vaccinaties en andere medicijnen uit de reguliere geneeskunde

Het ontstoren van bepaalde stoffen is echt het vakgebied van een homeopaat. Ik als fytotherapeut zou het in de theorie ook kunnen uitvoeren. Immers is het stappenplan met betrekking tot ontstoren niet erg complex. Echter heeft een homeopaat inzicht en ervaring in contra-indicaties en andere indicaties die aangeven hoe het ontstoren verloopt. Een homeopaat kan ingrijpen en kan bijsturen indien noodzakelijk. Dit is tevens de reden dat ik zelf nooit aan het ontstoren ga beginnen. Immers is dit de expertise van een homeopaat en daarom adviseer ik iedereen om zich qua dit onderwerp te wenden naar een kundige homeopaat.

Ontstoren betekent dat je medicijnen of middelen gaat innemen. Die medicijnen, zijn gemaakt van de stof (het vaccin, het antibioticum, de bètablokker, de pijnstiller, de anticonceptiepil, de oxytocine injectie of wat dan ook), proberen de kwalijke gevolgen daarvan te niet te doen. Het bijzondere van het ontstoren is dat dezelfde soort stof die het probleem heeft veroorzaakt, wordt ingezet voor het ontstoren. Apart toch dat een stof die jouw problemen heeft veroorzaakt, ook wordt ingezet om jouw problemen op te lossen. In de homeopathie werken ze met zeer verdunde potenties. Dit activeert het lichaam om specifiek te ontgiften op bepaalde stoffen. De zelf genezende functie van het lichaam wordt met deze procedure dus geactiveerd. Dat is het eigenlijk wat ontstoren is. Ontstoren gebeurt dus zeker niet alleen bij oxytocine, maar bij vele reguliere medicatie die mensen klachten hebben gegeven. Vaak hebben mensen klachten door hun medicijnen en door niets anders. Immers wordt 60% van de reguliere medicijnen niet eens afgerond, omdat het teveel bijwerkingen kent. Ik persoonlijk ben anti 95% van de reguliere medicatie. Simpelweg om de reden dat deze meer schade berokkenen dan goeds doen. Logisch ook. Want als jij symptomen probeert te onderdrukken, terwijl de oorzaken blijven bestaan. Dan ben je een probleem aan het uitstellen die met de tijd alleen maar groter wordt. We dienen los te geraken van symptomenbestrijding en dienen ons enkel te focussen op het oplossen van de oorzaken. Dat is hoe een geneesheer zijn werk moet uitvoeren.

Je ziet dat het lichaam ontgift, door uitscheidingsreacties. Vaak een rare ontlasting, stinkende zweet, stinkende urine, tijdelijke vermoeidheid, braken, diepe slaap etc. Koorts komt ook veel voor. Bij een reactie op een homeopathisch medicijn is dat bijna altijd heel positief. Zo weet dat je namelijk dat het ontstoren is begonnen.  Elke persoon reageert ook anders en daarom is een kundige en betrokken homeopaat belangrijk die je hierin kan begeleiden en kan aansturen.

Het ontstoren van bepaalde medicatie gebeurt bijna altijd middels een vaste potentiereeks van de betreffende stof (het vaccin, de pil, oxytocine etc). Bij het ontstoren ben je dus echt gericht aan het werk. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf na te gaan wat je in het verleden hebt gebruikt. Het opvragen van je medisch dossier kan je hierbij helpen. Soms gaat het namelijk erg ver terug in het verleden. Een homeopaat kan je begeleiden in dit proces.

Ontstoren is veilig. In de praktijk zie je dat een behandeling bijna nooit gestaakt hoeft te worden. Soms is het wel zo de reacties te heftig zijn. Dan worden er pauzes ingelast en gaat de homeopaat het traject veranderen. Maak de behandeling altijd af! Bespreek dus goed met de homeopaat hoe het traject precies verloopt, zodat je weet hoe het proces eruitziet. Het ontstoren kan weken, maar in sommige gevallen maanden duren. Meestal is het zo; hoe langer je het met het probleem hebt gelopen. Hoe langer de behandeling duurt.

Waar kan ik me laten ontstoren?

In de praktijk zie je dat op elk vakgebied een therapeut meestal veel weet van bepaalde specifieke onderwerpen. Sommige dingen zijn voor therapeuten interessant, waardoor je je als therapeut hierop gaat fixeren. Dit brengt natuurlijk veel kennis en ervaring met zich mee. Dat is wat je zoekt als je gaat ontstoren. Ga met de homeopaat voordat je behandeling hebt gestart in gesprek. Stel vragen en kijk of er een klik is. Het is niet fijn om een therapeut te hebben, waar je niet mee resoneert, die je niet begrijpt. Volg hierin je hart en ga door met zoeken tot je de homeopaat hebt gevonden die bij jou past.

Op www.nvkh.nl of www.nvkp.nl kan je zoeken naar een homeopaat bij jou in de buurt. Stel dus aan de homeopaat of hij kan ontstoren en dat ook wil doen. Er zijn ook bepaalde homeopaten die het niet doen. Jammer is dat!

Consult

Bij het ontstoren is een consult noodzakelijk. Het is belangrijk dat de homeopaat je ziet en met je in gesprek kan gaan om alle klachten in kaart te brengen. Ook neemt een homeopaat dingen waar, die jij wellicht over het hoofd ziet. Daarom is het belangrijk om niet zelf te gaan experimenteren met middelen rondom ontstoren.

De relatie tussen borstvoeding en het ontstoren van oxytocine

40% van de vrouwen komt niet of bijna niet af van hun oxytocine belasting. Bij deze 40% horen veel moeders die borstvoeding geven.

Borstvoeding is het mooiste wat er is. Niks op de wereld kan jouw kind beter voeden dan je borstvoeding. Het liefst zie ik dat moeders hun kind 24 maanden lang borstvoeding geven. Dit staat haaks tegen de adviezen van hetgeen jij wellicht eerder hebt gehoord. In de praktijk zien we dat moeders enkele maanden borstvoeding geven en daarna te horen krijgen dat het niet erg ‘’zinvol’’ is. Schandalig is het! Ze willen baby’s van jongs af aan al aan de rommel hebben (poeders). Die rommel hoort niet in jouw kind. Jouw kind heeft echte voeding nodig

Natuurlijk is het wel belangrijk om écht pas na 6 maanden te beginnen met vast voedsel (oefenhapjes). Zo went het kind op een hele natuurlijk een rustige manier aan vast voedsel. Wees divers in hetgeen je jouw kind aanbiedt. Geef geen suikers! Moeders maken hun baby’s onbewust verslaafd aan suikers, want het is vandaag de dag erg normaal geworden dat overal torenhoge suikerwaarden inzitten. Zoetigheid is lekker, dus het wordt eerder geconsumeerd. Aan de andere kant is suiker een sloper voor het lichaam en zeker voor het lichaam van een baby.

Borstvoeding is dus het meest prachtige wat je kind kan krijgen. Echter zit er een keerzijde aan. Als er sprake is van een niet opgeloste oxytocine belasting, blijft het probleem door borstvoeding bestaan. Sterker nog, het kan het verergeren. Dit is een belangrijk en relatief ingewikkeld punt. Het kind moet namelijk zelfstandig worden. Een kind hoort niet enkel in slaap te kunnen vallen met een tepel in zijn of haar mond. Een baby hoort enkel in slaap te vallen als het rust op de borst van de moeder. Daarnaast is het absoluut geen wijsheid om je kind te laten slapen met een tepel in de mond. Borstvoeding is geweldig, maar als je kind (tandjes) continu worden blootgesteld aan borstvoeding, blijft er maar weinig over van het melkgebit.

Leer je kind om zelf te eten en zelf op zoek te gaan naar eten. Gooi wat op zijn tafeltje en observeer. Het kan inderdaad een smeerboel worden, maar dat is allesbehalve erg. Je kind is aan het experimenteren en leert nieuwe dingen kennen. Als je aan het eten bent, zorg dan voor rust. Laat je kind niet leren eten in een chaotische omgeving, want je kind raakt simpelweg door de war. Zorg ervoor dat eten altijd als gezellig wordt ervaren.

Het probleem is dat wanneer een moeder die is belast met oxytocine haar kind continu de belasting doorgeeft middels haar voeding (melk).

Als je zelf belast bent en je jouw eigen melk niet meer kan geven aan je kind, is het zeker geen alternatief om over te gaan op poedermelk!! Geef je kind melk van een donor-moeder of ezelmelk. Ezelmelk lijkt nog het meest op moedermelk. Tezamen met jouw therapeut ga je een schema maken op basis van jouw individuele situatie. De therapeut zal dus alles met jou bespreken en je concreet adviseren over hoe je hiermee moet omgaan.

Oxytocine en de dysforische toeschietreflex (D-TSR)

Ons lichaam wordt gestuurd door hormonen. Hormonen bepalen wie wij zijn en hoe wij ons voelen. Bij borstvoeding is oxytocine erg belangrijk. Het zorgt er immers voor dat het medeverantwoordelijk is voor de aanmaak en afgifte van moedermelk. Hormonen hebben normaliter tijd nodig in het lichaam om te werken, want ze moeten door het bloed reizen. Oxytocine, zoals eerder vermeld in deze blog is uniek. Het kan namelijk ook fungeren als neurotransmitter. Dit heeft een directe werking op het lichaam, zonder vertraging. Hormonen zijn er gemaakt voor één ding, het lichaam is balans te brengen. Oftewel, het lichaam in homeostase brengen. Reden dat veel mensen letterlijk naar de klote zijn, heeft puur te maken met het feit dat hormonen op hol zijn geslagen. Dit komt door voeding, medicatie en andere hormoon verstorende facetten. Hormonen in balans = gelukkig lichaam. Hormonen in disbalans = ellende.

Ook als het gaat om borstvoeding spelen hormonen een cruciale rol. Als een moeder haar kind gaat voeden scheidt het lichaam prolactine af voor het op peil houden van de melkproductie. Aan de andere kant zie je dat het noodzakelijk is dat dopamine in het bloed daalt. Anderzijds kan prolactine haar werk niet uitvoeren. Dit is de toeschietreflex. Het veroorzaakt een dopamine daling ten behoeve van de melkproductie.

Maar dopamine (ook hormoon en neurotransmitter) kennen we vooral het gelukshormoon., Wanneer het dopamine niveau te erg daalt kan een mens zich ellendig en neerslachtig voelen. Wanneer een moeder die borstvoeding geeft te maken krijgt met een aanzienlijke daling van dopamine, dan wordt dit D-TSR genoemd. De balans tussen hormonen is ernstig verstoord. Dit kan zorgen voor een te grote melkproductie. Dit geeft veel klachten, voortdurend volle en pijnlijke borsten zijn dan het resultaat. Los van de somberheid…

De negatieve gevoelens komen dus vooral door de toeschietreflexen die niet goed zijn afgestemd.

Stop aub met de pil!

Als therapeut ben ik verbaasd, enorm verbaasd om eerlijk te zijn op het gebied van de pil. Ik begrijp persoonlijk niet dat vrouwen de pil consumeren alsof het niks is. Dat moeders hun dochters van 13 aan de pil brengen om af te komen van hun ‘’puistjes’’. Het is gewoon BIZAR dat het manipuleren van hormonen normaal is geworden. Het is nog bizarrer dat huisartsen hier niet op waken. Maarja, dat geldt op heel veel vlakken…. Artsen… mag ik jullie vragen hoe het kan dat jullie zo zijn vervreemd van de natuur? Dat jullie niks willen weten van alternatieve geneeskunde? De natuur hoort op nummer 1 te komen, dan pas reguliere medicatie. Niet andersom.

Om terug te komen op de pil. Iedereen die de pil slikt heeft een verstoorde hormoonhuishouding. Het probleem is dat hun kinderen ook geboren worden met een verstoorde hormoonhuishouding. Generaties lang zijn de hormonen van vrouwen compleet verstoord. Waarom kijkt men anno 2021 zo vreemd als we zien dat vrouwen zo enorm veel klachten hebben? Waarom kijkt men vreemd als het zwanger worden en het bevallen in deze tijd zoveel moeilijker is geworden dan vroeger? Waarom kijken we vreemd op wanneer vrouwen vaker ziektes ontwikkelen die hormoongevoelig zijn? Het is niet meer raar. Wanneer hormonen generatieslang zijn verstoord, gaat dit resulteren in de ellende die we vandaag meemaken.

De pil maakt het gemakkelijk om voor vrouwen seks te hebben zonder zwanger te geraken. Wil je nooit last hebben van je menstruatie? Dan slik je de pil toch gewoon door wordt dan geadviseerd in deze tijd…?

JE HEBT JE MENSTURATIE NODIG! DAT IS JOUW LICHAAMSEIGEN DETOX. Blokkeer je dit systeem, dan sloop je jouw lichaam. Wat is er met onze vrouwen gebeurt? Dat vraag ik me echt af. Zeg nee tegen de pil en bespreek dit met je echtgenoot. Als je echtgenoot niet inziet dat de pil rommel is, dan moet je hem net als de pil ook in de kliko gooien. Bericht aan de mannen: respecteer de vrouwen! Het vrouwenlichaam is veel complexer dan het mannenlichaam. Forceer je vrouw niet om de pil te nemen als ze dit niet wil. Er zijn alternatieven die wellicht minder leuk zijn, maar wel veel beter zijn. Het gaat niet om korte termijn plezier, in het huwelijk draait het om lange termijn plezier.

Mijn advies aan alle moeders en vaders.

Maak keuzes in je leven die jouw lichaam respecteren. Je hoeft niet de kudde te volgen, want de kudde is de weg kwijt. Volg je hart en volg dat wat jouw lichaam van je vraagt. Ga geen hormoon manipulerende pillen slikken, onder geen enkele voorwaarde. Jouw lichaam is jou alles. Als je jong bent ben je nog naïef, maar wanneer je ouder wordt zal je dit gaan inzien. Alles wat je vandaag doet met je lichaam, zal pas op lange termijn zichtbaar zijn. Zowel de goede als de slechte dingen.

Aan alle vaders en moeders: Koop het boek Oxytocine, knuffelhormoon met kartelrand geschreven door homeopaat Arjen Pasma. Doe dit ook echt! Geloof me, het is het waard.

Deze blog is een hele globale uitleg van wat Arjen Pasma ons leert, maar de kracht zit hem in de details. Het boek zal je een stappenplan geven die je kan volgen. Het boek leert je welke homeopaat jij nodig hebt en welke kennis hij of zij moet beschikken om jou van dienst te zijn.

Maar belangrijker van alles, het boek geeft je inzicht in jouw lichaam. Het boekt leert sommige moeders en vaders waarom hun huwelijk zo achteruit is gegaan. Het geeft eindelijk antwoord op de vraag: ‘’waar is het fout gegaan?’’. ‘’Waarom houden we niet meer van elkaar na de bevalling?’’

Besef dat oxytocine door therapeuten het vroege scheidingshormoon wordt genoemd… Apart toch?

Als laatste sluit ik af met het volgende: wees ervan bewust dat het toedienen van oxytocine bijna altijd gebeurt! Het is immers deels van hun protocol en het wordt klakkeloos gevolgd door de verloskundigen. Zelfs als je als moeder dit niet wil, wordt het soms gewoon in je gespoten, zonder dat je het in de gaten hebt. Zoek dus echt naar een verloskundige en gynaecoloog die jouw eisen respecteren. Nou ja, jouw eisen, de eisen van de natuur zou ik moeten zeggen. Die zijn er! Ze liggen niet voor het oprapen, maar ze zijn er wel. 

Een kind moet gelijk op de borst van de moeder worden gelegd, dit zal bloedingen tegengaan en zorgt ervoor dat de placenta sneller zichtbaar wordt. Het lichaam weet echt wel wat het moet doen. Geef het deze kans ook.

Het complete boek is aan te schaffen (16,50 EUR) via: https://www.kantoorboek.nl/artikel/2260700/oxytocine-knuffelhormoon-met-kartelrand-pasma-arjen.html

 

 


Ouder artikel Nieuwer artikel


4 reacties


 • Dank je wel voor deze blog en al het andere wat je ons laat zien/lezen.

  Fairuz op

 • Bedankt voor deze nuttige informatie,… heb het in 1 xxdoorgelezen zo interessant

  Hanan op

 • Waauw, echt waardevolle informatie. En zo herkenbaar! Ik ga het boek zeker aanschaffen en mij hierin verdiepen. Kijk uit naar andere belangrijke info die je hier zal delen. Bedankt!!

  Loubna op

 • Ik vond dit zo interessant ik kon niet stoppen met lezen. Ik zelf was nog aan het twijfelen of ik thuis of in het ziekenhuis wilde bevallen dit heeft wel mijn twijfel afgenomen. dankjewel dat je deze informatie met ons deelt!

  Ilham op

Laat een reactie achter

Nieuwsbrief

Ik ga akkoord met het ontvangen van de maandelijkse nieuwsbrief.

Toegevoegd aan winkelwagen
Voor 17:00 uur besteld? Morgen in huis! Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€! Gebruik kortingscode: waterfilter10 voor 10% korting! Voor 17:00 uur besteld? Morgen in huis! Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€! You Have Achieved Free Shipping