Cart
Voor 17:00 uur besteld? Morgen in huis! Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€!

10 Soorten Haaruitval

By Mohammed Tajjiou 17 januari, 2021

41% van de vrouwen krijgt ooit last van haaruitval. Bij mannen is dat 70%

 

Haaruitval

 

Haaruitval is iets waar velen mee te maken krijgen in hun leven. Haaruitval heeft mentaal gezien een grote impact. Onzekerheid kan groeien en je kan je niet meer lekker voelen in je lijf. Echter is haaruitval iets wat heel menselijk is en heeft altijd onderliggende oorzaken. Na dit stukje gelezen te hebben weet je wat voor soorten haaruitval er zijn en hoe je deze kunt herkennen bij jezelf. Hoe je dit eventueel kunt oplossen is ook een onderdeel.

 

We gaan alle soorten kort en bondig behandelen

 1. Involutional Alopecia en Senile Alopecia
 2. Meest voorkomende oorzaak: Alopecia Androgenetica
 3. Alopecia Diffusa
 4. .Haaruitval door (extreme) stress (Telogeen Effluvium)
 5. Pleksgewijze kaalheid (Alopecia areata)
 6. Kaalheid in de voorste haarlijn (Frontale fibroserende alopecie).
 7. Trichotillomania
 8. Scarring Alopecia
 9. Tinea Capitis
 10. Fabels en feiten of haarverlies

1. Involutional Alopecia en Senile Alopecia

Een klassieke vorm van ouderdom. Hierbij blijven de haarzakjes. De haarzakjes blijven namelijk in rustfase en gaan niet meer groeien. Op ten duur zal kort en dunner haar ontstaan. De haardichtheid zal ook achteruit gaan. 

 

2. Meest voorkomende oorzaak: Alopecia Androgenetica

Haaruitval Oorzaken

Erfelijke haaruitval is de meest voorkomende haaruitval die er is. Velen denken dat je in de dertig moet zitten om hier last van te krijgen, maar niets is minder waar. Erfelijke haaruitval kan op zeer jonge leeftijd al beginnen (15/16 jaar). Hoe komt het nou dat mannen (en vrouwen) last krijgen van erfelijke haaruitval? Vrouwen krijgen hier doorgaans pas last van na hun 40e levensjaar. 

 

Alles heeft te maken met het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit hormoon valt als het ware haarzakjes aan, waardoor deze haarzakjes geen haren meer kunnen aanmaken. Dit proces duurt lang en begint met het dunner worden van het haar. Bij mannen zie je klassiek dat het begint bij de slapen. Hier ontstaan inhammen. Daarnaast begint het ook bij de kruin, dit proces gaat door tot alleen de haren aan de zijkanten blijven zitten.

 

Bij vrouwen begint het bij de middenscheiding. Weliswaar minder erg dan bij mannen, maar ook zeker vrouwen hebben hier last van. 

 

Mannen kunnen dit proces enkel vertragen. Zij kunnen dus hun huidige haren langer behouden als zij effectief gebruiken maken van goede producten die op een natuurlijke wijze DHT remmen. Terug naar je oude volle bos haar bij erfelijke haaruitval zit er niet in. 

 

De enige echte duurzame oplossing voor mannen is op lange termijn een haartransplantatie.

 

Bij vrouwen daarentegen is het beter te behandelen. Pak het dus aan met beiden handen! Zorg dat je in overleg met je dermatoloog/kapper bepaalt wat er aan de hand is. Op basis daarvan kan je producten gebruiken die aansluiten bij je hoofdhuid en haartype. Zorg voor producten die zowel je hoofdhuid als je haar voeden.

 

Onze haarolie is ideaal geschikt om het haar te voeden en vrouwen te helpen tegen hun haaruitval.

 

De Peter Lamas Hair Solutions Energizing System is speciaal ontworpen voor dit type haaruitval. Het hormoon wat verantwoordelijk is voor erfelijk haaruitval heet DHT. De Hair Solution shampoo, conditioner en serum zijn speciaal ontwikkeld om op een natuurlijke wijze DHT te remmen. Pak de oorzaak aan van erfelijke haaruival! Voor maximale effectiviteit ga je voor het 3 stappen systeem. In 3 duidelijke stappen naar vol en dik haar.  

 

3. Alopecia Diffusa

Deze type haaruitval kenmerkt zich door het spontaan krijgen van hevige haaruitval. Wijsheid is om gelijk een arts of dermatoloog in te schakelen die de onderliggende oorzaken kan bekijken. Op basis van deze informatie kan je het probleem aanpakken. Indien het probleem bekend is kan het gemiddeld 3-9 maanden duren alvorens het haar hersteld is. Meestal concludeert de arts dat het persoon hevige stress heeft. Dit is een aparte type haartuitval; Telogeen Effluvium. Hieronder meer over haaruitval door stress.

 

4. Haaruitval door (extreme) stress (Telogeen Effluvium)

Stress, niet alleen een sluipmoordenaar voor het lichaam maar ook voor het haar. Telogeen haarverlies wordt veroorzaak door stress in het lichaam. Stress hoeft niet per definitie bewust te zijn, maar kan ook onbewust zijn. Normaliter gaat het haar door een aantal fasen heen. De groeifase (anageen), de rustfase (telogeen) en de fase waarin het haar uitvalt (katageen). 

 

Normaal gezien moet 90% van het haar in anage fase zitten, oftewel groei. Door hevige stress kunnen haarzakjes overgaan naar de katagene fase, waarbij ze enkele maanden (3 à 4) uitvallen. Als dit gebeurt en je verliest meer dan 150 haren per dag spreek je van telogeen haarverlies. 

 

Deze vorm heeft enkele oorzaken. Bij de vrouw kan de overgang een grote rol spelen. Deze type haaruitval is meestal tijdelijk. Op het moment dat de oorzaak in kaart wordt gebracht, kan men dit behandelen, waardoor het haar automatisch teruggroeit.

 

Het belangrijkste advies is om je stress oorzaken in kaart te brengen en dit te gaan aanpakken. Stress is nergens goed voor en zorgt enkel voor meer stress. Makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard, maar probeer hierbij hulp te zoeken.

 

5. Pleksgewijze kaalheid (Alopecia areata)

Jong of oud, dit type kan bij iedereen spontaan opkomen. Bij pleksgewijze haaruitval ontstaan rode of ovale kale plekken. Elk gebied in het lichaam waar haar groeit kan aangetast worden. Heel apart, maar waar grijs haar groeit kan geen pleksgewijze haaruitval ontstaan. Apart hè!

 

Het is een onschuldige aandoening die toch angst en paniek kan brengen. De oorzaak is namelijk compleet onduidelijk en het kan er eng uitzien. Onderzoeken hebben uitgewezen dat het wellicht een auto-immuunziekte is. Hierbij valt het immuunsysteem om een nog onbekende reden lichaamseigen cellen aan. In het begin zijn de haarzakjes dan ook nog te zien, maar als de ziekte langer duurt worden ze kleiner. De ziekte komt voor bij 1 op de 500 Nederlanders en vrouwen hebben er vaker last van dan mannen, vooral op latere leeftijd. De oorzaak van pleksgewijze kaalheid is nog niet bekend. 

 

Wij hebben veel ervaring met dit type haaruitval. De Hair Solutions Energizing System is een effectieve oplossing voor pleksgewijze kaalheid. 

 

De Peter Lamas Hair Solutions Energizing System is speciaal ontworpen voor dit type haaruitval. Het hormoon wat verantwoordelijk is voor erfelijk haaruitval heet DHT. De Hair Solution shampoo, conditioner en serum zijn speciaal ontwikkeld om op een natuurlijke wijze DHT te remmen. Pak de oorzaak aan van erfelijke haaruival! Voor maximale effectiviteit ga je voor het 3 stappen systeem. In 3 duidelijke stappen naar vol en dik haar. 

 

6. Kaalheid in de voorste haarlijn (Frontale fibroserende alopecie)

Typerend voor vrouwen die in de overgang zitten. Ook na de overgang kunnen vrouwen hier last van hebben. Het kenmerkt zich door haarverlies in de voorste haarlijn tot de oren.

Vaak stopt het haarverlies vanzelf, maar het kan toch permanente gevolgen hebben. De oorzaak van dit type haaruitval zijn ontstekingen van de haarzakjes. Rode puntjes ontstaan op de hoofdhuid. Onze haarolie kan zeker helpen bij deze aandoening, omdat het ontstekingen tegengaat. 

7. Trichotillomania

De mensen die lijden aan trichotillomania trekken zelf hun lichaamshaar eruit. Het is een vorm van zelfmutilatie. 'Het is een mentale aandoening waar vrouwen meer aan lijden dan mannen. Wimpers, wenkbrauwhaar en gezichtshaar worden meestal eruit getrokken. Het komt het meest voor in strevolle situaties in het leven. Vergelijk het met nagels bijten, Je doet het onbewust maar het gebeurt wel. Deze aandoening heeft op lange termijn zeker invloed op de gezondheid van de haarzakjes. Het is dus zeer raadzaam om met een psycholoog te kijken hoe je dit samen kan oplossen. Het klinkt wellicht eng, maar dat is het niet. Deze aandoening is namelijk goed te behandelen. 

 Trichotillomania

 

8. Scarring Alopecia

Deze type haaruitval ontstaat door littekenweefsel. In de meeste gevallen ontstaat dit na een val op het hoofd. De hoofdhuid raakt beschadigd en het lichaam vervangt dit voor littekenweefsel. Dit betekent ook dat de haarzakjes inactief worden. Deze type is enkel te zien bij kort haar. Bij lang haar wordt het litteken vaak gecamoufleerd. 

 

9. Tinea Capitis

Vooral kinderen hebben last van dit type haaruitval. Deze vorm wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie op de hoofdhuid. Volwassen lijden bijna nooit aan deze aandoening. Kinderen kunnen veel last hebben van roos en een rode geïrriteerde hoofdhuid, waardoor hun haren uitvallen. Bij een goede behandeling is volledige herstel vaak het resultaat. Veel kinderen krijgen dit en uiteindelijk geneest het vanzelf. Overleg altijd met een huisarts/dermatoloog. 

 

10. Feiten en fabels over haarverlies

 

 • Haarverlies is seizoensgebonden. WAAR
  In de lente en herfst neemt haarverlies toe. Dit heeft te maken met onze haarcyclus die gereld is op onze biologische klok en seizoenen. Het kan dus lijken dat je kaler wordt in deze maanden, maar dit hoeft dus geen onderliggende oorzaak te hebben.

 • Haaruitval komt alleen voor bij mannen. NIET WAAR
  Haaruitval kan bij iedereen voorkomen zoals je in bovenstaand blog al hebt gelezen. Vooral mannen hebben inderdaad haaruitval door een hormonale oorzaak. Vrouwen hebben dit vaker tijdens hun overgang en na hun overgang. Ook zwangerschap kan een grote rol spelen! Maar liefst 81% van de zwangere vrouwen krijgt last van (tijdelijke) haaruitval.

 • Stress verergert haarverlies. WAAR
  Zoals in punt 4 te lezen heeft stress zeker impact op haaruitval. Adrenaline is meer aanwezig in het lichaam en dit gaat ten koste van je haarzakjes. Het is belangrijk om hierbij je hoofdhuid regelmatig te masseren om de doorbloeding beter te laten verlopen.

 • Producten tegen haaruitval geven meteen resultaat. WAAR EN NIET WAAR
  Producten die zijn bedoeld om de haarzakjes en het haar te voeden zijn niet berekent op direct resultaat. Het haar doorloopt een aantal fasen (haarcyclus). In de praktijk kan dit 3/4 maanden duren. Wel kan het zeker zijn dat door producten het haar optisch dikker en voller lijkt. Dit geeft een beeld alsof de haardichtheid hoger is. De hoofdhuid is dan eventueel minder te zien. Producten zoals Toppik (haarpoeder), geven wel direct resultaat maar zijn niet duurzaam. 

 • Vrouwen verliezen met haar als zij ouder worden. WAAR
  Naarmate vrouwen ouder worden verandert hun hormonale huishouding. Oestrogeen wordt minder en testosteron wordt meer. Dit kan ervoor zorgen dat vrouwen tijden en na de overgang haren kunnen verliezen.

 • We verliezen elke dag 50-100 haren. WAAR
  Naar schatting verlies je ongeveer 50 tot 100 haren per dag op een natuurlijke wijze. Zodra er sprake is van een verlies van meer dan 100 haren per dag, wordt er gesproken van haarverlies. In sommige seizoenen kan je meer haren verliezen *(lente en herfst). Wist jij dat een blondine gemiddeld 150 duizend hoofdharen heeft en een brunette 100 duizend? Brunettes hebben daarentegen wel iets dikker haar. 

 • Krullen haar valt sneller uit. NIET WAAR
  Het haartype heeft geen invloed op haarverlies. Wel is het zo dat bepaald haar sneller beschadigd raakt dan de ander. Het is dus belangrijk om je haren goed te verzorgen.

 


Ouder artikel Nieuwer artikel


0 reacties


Laat een reactie achter

Nieuwsbrief

Ik ga akkoord met het ontvangen van de maandelijkse nieuwsbrief.

Toegevoegd aan winkelwagen
Voor 17:00 uur besteld? Morgen in huis! Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€! Gebruik kortingscode: waterfilter10 voor 10% korting! Voor 17:00 uur besteld? Morgen in huis! Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€! You Have Achieved Free Shipping