Cart
Voor 17:00 uur besteld? Morgen in huis! Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€!

Haarverzorging Tips&Tricks

By Mohammed Tajjiou 26 november, 2020

Om je haar mooi en gezond te houden dien je het ook goed te verzorgen. Hier een aantal tips over hoe je het best je haren kunt wassen. Hoe je best je haren vast kunt maken en of stylen verstandig is. 

 


Haren wassen

Elke dag of toch niet? Warm water, lauw water of koud water? Iedereen zegt wat anders. Wij hebben dit voor je uitgezocht en dit is de correcte manier om je haar te wassen.

 

We leggen je uit hoe je het best je haar kunt wassen en op welke temperatuur, welke type shampoo je het best kunt gebruiken en hoe je het best je haar kunt drogen.

 

Shampoo

Het is van groot belang om een shampoo te kiezen van goede kwaliteit. Een goede shampoo maakt niet alleen schoon maar voedt ook de haarzakjes en het haar. Ga dus voor een kwalitatieve shampoo die sulfaat en parrabenen vrij is.  Op deze manier blijf je weg van chemicaliën en gun je jouw haar alleen het best. 

 1. Kam je haar zodat je geen klitten in je haar hebt en je je haar niet nat hoeft te kammen. Begin aan de onderkant met kammen of borstelen en werk steeds verder naar boven.

 2. Allereerst begin je het haar te spoelen, gebruik hiervoor lauw-warm water. Op deze manier opent de haarschacht en komen vuiltjes makkelijker vrij.
  Voor de heren en dames met langer haar is het verstandig om hierna meteen een dun laagje conditioner te smeren op de uiteinde van het haar. Zo bescherm je het haar namelijk voor de relatief zware shampoo die hierna komt.

 3. Begin de shampoo rustig te masseren op de hoofdhuid. Concentreer je hierbij ook op de nek, want hier verzamelen zich vuil en zweetrestjes. Gebruik niet teveel shampoo. Het lijkt allemaal schoner als we veel schuim zien, maar aan de andere kant maken we ons haar hierdoor droog. Shampoo ter grootte van een euromunt is voldoende. Voor lang haar kan meer benodigd zijn. Schuim zegt niets! Meer schuim betekent niet schoner. Vele kwalitatieve shampoos schuimen minder dan men gewend is

 4. Masseer de shampoo in verticale bewegingen en geen ronde, zodat het haar niet in de klit raakt. Om je haarschacht zo goed mogelijk te beschermen is het wijsheid om niet te hard te wrijven. Het is het best om je haar slechts één keer te wassen met shampoo, tenzij het haar erg vuil is. Op deze manier geef je jouw haar de kans om op natuurlijke wijze te herstellen.

 5. Als je alle restjes shampoo hebt uitgespoeld met lauwwarm water, kan je conditioner aanbrengen. Knijp eerst een groot deel van het water uit je haar en breng het product aan op het midden van je haar en de uiteinden. Vermijd de wortels: je hoofdhuid produceert voldoende olie en heeft geen hulp nodig. Laat je conditioner ook even inwerken als je de tijd hebt. Hoe langer je het product laat zitten, hoe beter het opgenomen wordt.

 6. Spoel je haar schoon met koud water. Je haar heeft namelijk haarschubben. Als je je haar met koud water naspoelt sluiten deze schubben en gaat je haar mooi glanzen. Ook klit je haar minder hierdoor.

 7. Stevig droog wrijven beschadigt nat, en dus kwetsbaar haar. Bovendien breng je het onnodig in de war. Druk het water daarom na het wassen zoveel mogelijk uit je haar en wikkel een handdoek om je hoofd. Na een kwartiertje heeft die het meeste vocht geabsorbeerd. Kam nooit nat haar

 

Haren in een knot

Haar groeit uit haarzakjes. Hoe meer druk op de haarzakjes, hoe zwakker en dunner deze worden. Draag je haar daarom niet te vaak in een staart.

Zeker bij een haargrens die al zwak is (dunne haartjes), kan de druk op ten duur zo groot worden dat deze haren afsterven, waardoor de haarlijn naar achteren dringt. (tractie alopecia). 

 

Gebruik kwalitatief goede haarelastiekjes. Indien je de verkeerde gebruikt is de kans groot dat je jouw haar breekt als je het elastiektje eruit haalt. Het best kies je voor een elastiekje zonder metalen uiteinde, een siliconen elastiekje of materiaal wat niet vast blijft hangen in het haar. Rubberen elastiekjes zijn dus af te raden.

Stylen

Het stylen van je haar kan op 2 manieren, de juiste en de onjuiste manier.

 

 1. De juiste manier is door te herkennen welk type je haar je hebt, en op basis hiervan stel je een plan op. Als je wil dat je haar herstelt op de juiste en een natuurlijke manier dien je geduld te hebben. Prachtig, vol, dik, rijk en glanzend haar wordt niet gecreëerd binnen één dag maar binnen enkele maanden.

  Je lichaam is een natuurlijk bron. Blijf dus weg van chemicaliën. Probeer niet te vaak je haar te kleuren. Indien je wel je haar kleurt is het verstandig om sulfaten vrije shampoo aan te schaffen. Sulfaten kunnen namelijk de haarkleur wegspoelen. Ook is het verstandig om na het kleuren je haren 2 dagen niet te wassen, zodat de kleur goed en duurzaam in kan trekken.

 2. De onjuiste manier is door agressief met je haar om te gaan. Zware chemicaliën, veel blootstelling aan zonlicht, niet geschikt apparatuur en te veel hitte. Vraag aan je kapper wat het best bij jou past. Zij kan op basis van je hoofdhuid en haar advies geven op specifiek jouw situatie.

11 tips om mooi haar te behouden

 1. Ga regelmatig naar de kapper - Alle experts zijn het erover eens: de haarsalon vermijden zorgt voor problemen. ''De uiteinden zijn droog en splitten, dus je krijgt niet de gewenste lengte'', aldus Stephen Pullan een geronmeerde haarspecialist. Regelmatig naar de kapper zorgt ervoor dat je haren geen gespleten einden vertonen en niet breken. Pullan raadt aan om elke 8 weken je punten bij te werken.

 2. Ga zo natuurlijk mogelijk - Dermatologe Lindsey Bordone (Columbia university) adviseert om je haren rust te geven en je lichaam het werk te laten doen. Laat je haar natuurlijk drogen en gebruik het liefst geen hitte op je haar. Ook haarbanden kunnen druk zetten op je haarzakjes en deze zwakker maken. Draag je haar dus het liefst los. 

 3. Negeer je hoofdhuid niet - Een jeukende en schilferige hoofdhuid is niet gezond. Als je kwalitatief goede shampoo gebruikt en je volgt de advies van je kaper op zonder beter resultaat is het verstandig om je arts/dermatoloog te raadplegen. Wellicht gebruik je producten waar je haar niet blijk van wordt.

 4. Volg een gezond dieet - Wat je eet bepaald ook de kwaliteit van je haar. Je haar is opgebouwd uit keratine (proteïnen). Je lichaam daarentegen ziet je haar niet als een essentieel orgaan. Je lichaam zal voedingsstoffen dus eerst sturen naar de vitale organen en essentiële lichaamsfuncties. Als je genoeg juiste voeding eet kan je lichaam genoeg voedingsstoffen verdelen over je gehele lichaam, ook je haar. Ijzer, seleen en vitamine B8 zijn ook essentieel in het behouden en creëren van mooi en gezond haar, 

 5. Laat warme apparaten links liggen - Hitte van een föhn en stijltang zijn geen goede zaken voor je haar. Doe dit dus met mate. Indien je toch de föhn gebruikt, probeer koude lucht te gebruiken. 

 6. Gebruik elke week onze olie - Om je hoofdhuid en haar te voeden gebruik je onze haarolie minimaal één keer per week. (zie gebruiksaanwijzing voor meer)

 7. Draag hoeden - De zon oxideert je haar en droogt het uit. Bij flinke zon is het dus verstandig om een leuke hoed of pet te dragen. Zo bescherm je niet alleen je gezicht, maar ook je hoofdhuid en haar, ideaal!

 8. Neem geen hete douche - Yes, het is heerlijk! Zo een super hete douche. Maar heet water droogt je haar uit en bij gekleurd haar zorgt het voor ontkleuring. Het advies is lauwwarm water.

 9. Laat je haar toch met rust - Hoe meer je aan je haar zit, hoe meer wrijving je haarzakjes hebben te verduren. Ook de haarlijn kan achteruit gaan, door regelmatig aan je haar te zitten. Dit proces kan soms jaren duren, maar is op ten duur wel zichtbaar. Gun je haar dus rust, zit er niet aan.

 10. Kam niet teveel - Je haar één keer per dag kammen is goed. Doe dit ook met je hoofdhuid. Dit bevordert de doorbloeding naar de haarzakjes. Vaker dan één keer per dag je haar kammen kan voor teveel wrijving zorgen en je haar beschadigen.

 11. Elk seizoen is anders - Voor zowel de winter als de zomer gelden andere regels als het gaat om haarproducten. In de winter kun je beter kiezen voor producten die het haar hydrateren. In de zomer kun je beter kiezen voor lichtere producten die het haar niet te zwaar maken. Vraag je kapper voor advies. 

Nieuwer artikel


0 reacties


Laat een reactie achter

Nieuwsbrief

Ik ga akkoord met het ontvangen van de maandelijkse nieuwsbrief.

Toegevoegd aan winkelwagen
Voor 17:00 uur besteld? Morgen in huis! Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€! Gebruik kortingscode: waterfilter10 voor 10% korting! Voor 17:00 uur besteld? Morgen in huis! Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€! You Have Achieved Free Shipping