Cart
Vóór 16:30 besteld? Vandaag nog verzonden

Vragen? Bel of mail ons!

088 - 377 3 100

Ma-Vrij 1200 - 1800 uur

Auto-immuniteit en het Epstein Barr Virus - Deel 1

By Mohammed Tajjiou 27 juli, 2021 translation missing: nl.blogs.counts.comments_with_count

Pfff, ligt het echt aan mij?

‘’Het zit tussen je oren’’, ‘’er is niets te zien’’, ‘’ik zou het echt niet weten’’, ‘’ik moet je alweer doorverwijzen’’, ‘’Het is een raadsel’. Vele zinnen die patiënten hebben gehoord en zullen blijven horen. Het is lastig te zien dat velen met onverklaarbare ziekten rondlopen, dat velen pijn lijden terwijl dat niet hoeft en dat velen zich ongehoord voelen, terwijl er daadwerkelijk iets aan de hand is.

Het doet pijn te zien dat jonge mensen massaal aan de pillen zitten, omdat zij achten dat het de oplossing is. Het doet pijn te zien dat ouderen niet kunnen genieten van hun oude jaren, omdat zij slachtoffer zijn van een medicijnmolen. Soms krijgen mensen zelfs de schuld, er wordt dan gezegd dat het aan de genen ligt.

Neen, miljoenen mensen in Nederland zijn niet gek. Miljoenen mensen in Nederland, waaronder opa’s, oma’s, vrouwen, kinderen, wellicht jijzelf bevinden zich in een vicieuze cirkel van pijn, ellende en angst voor het onbekende. Angst voor hun eigen lichaam, omdat zij bang zijn dat hun lichaam hun ieder moment in de steek kan laten, wat we bijvoorbeeld zijn bij mensen met vergevorderd MS.

Het is pijn om te zien dat mensen dubbel gestraft worden. Als je beproefd wordt met een serieuze aandoening heeft dit niet alleen impact op je eigen leven, maar ook op dat van je dierbaren. Angst voor het onbekende. Angst omdat men niet weet wat er aan de hand is en men niet weet of er licht schijnt aan het einde van de tunnel. Fysieke klachten zorgen dat mensen niet kunnen presteren en ook dit heeft grote impact op de levenskwaliteit.

Ik zie zelf dat mensen jarenlang rondlopen in een medische trein, soms tientallen artsen hebben bezocht, vele ziekenhuizen, vele klinieken, maar alsnog is hun levenskwaliteit niet verbetert. De reden hiervoor is simpel, anno 2021 wordt geen geneeskunde meer onderwezen, maar medicijnkunde. Heel wat anders, want op deze manier wordt nooit naar de kern gekeken. Wanneer men de kern van het probleem niet kan/wil inzien, kan men nooit het probleem oplossen.

De kern van het probleem dienen we aan te pakken, zodat de symptomen automatisch verdwijnen. Het heeft geen enkele nut om symptomen jarenlang te onderdrukken, immers is dweilen met een open kraan geen wijsheid. In sommige gevallen dien je acuut medicijnen te gebruiken, absoluut waar. Maar je leven lang? Dat is niet de bedoeling.

Mijn doel met deze boodschap is om jou te vertellen dat er hoop is. Dat er oplossingen zijn en dat je moet doorgaan tot je deze hebt gevonden. Je bent op deze blog terechtkomen dus je bent er al. Het zit niet tussen je oren en het ligt ook niet aan je genen. Het lichaam is in disbalans en dat moet worden opgelost. Er zijn vele factoren die impact kunnen hebben op de balans in ons lichaam zoals bijvoorbeeld bewerkt voedsel, virussen en straling. Zodra deze balans verdwijnt ontstaan er complicaties.

Wat ik hier schrijf staat in sommige gevallen haaks tegenover hetgeen bepaalde takken van de wetenschap in geloven. Maar laten we eerlijk zijn, de reguliere geneeskunde komt geen stap vooruit. Tientallen jaren is dè oplossing volgens hen voor auto-immuniteit het immuunsysteem te onderdrukken, zodat er geen immuunreacties ontstaan. Lijkt dat je wijsheid? Je immuunsysteem onderdrukken? Natuurlijk niet. Echter draait zoals in voorgaande blogs ook te lezen is geneeskunde niet meer om het genezen van mensen, maar meer om het verwarren van mensen en het maximaliseren van winsten.

Het Epstein-Barr Virus (EBV)

Het Epstein-Barr virus heeft een grote ravage aangericht. Het probleem is zodanig groot dat het in 99% van de gevallen over het hoofd wordt gezien. Een verontrustende trend. Ruim 70% is drager van het Epstein-Barr virus in de Verenigde staten. Deze virus kenmerkt zich door vage klachten te geven, mysterieuze ziekte te veroorzaken en lange tijd ronddwalen zonder effectieve oplossing. Een van de voornaamste redenen dat dit virus over het hoofd wordt gezien omdat er te weinig over bekend is. Er is niet één variant van het EBV, zoals sommigen denken. Er zijn tientallen varianten. Typerende mysterieuze aandoeningen zijn bijvoorbeeld fybromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

EBV is ook de oorzaak van bepaalde aandoeningen die vaak niet worden begrepen. Een klassiek voorbeeld zijn schildklieraandoeningen, draaiduizeligheid en in sommige gevallen zelfs tinnitus (oorsuizen).

In deze blog gaan we het EBV onder de loep nemen, koppelen aan symptomen, klachten en ziektebeelden. Ik ga je inzicht geven in de verschillende stadia van dit virus. Je weet dadelijk precies wat het doet en hoe het EBV een ravage kan veroorzaken in het lichaam. Maar belangrijker nog, je gaat leren hoe je jouw leven weer op de rails krijgt. Je gaat inzien dat je al die jaren ongehoord bent geweest. Ik hoop dat je met veel motivatie je ziektebeeld gaat oppakken, zodat ook jij kan genieten van het leven, zoals je dat altijd hebt gewild.

Het Epstein Barr virus is ontdekt in 1964. In de afgelopen jaren heeft het virus zich geëvolueerd. De oude stammen van het virus leveren in het algemeen weinig klachten op. Indien zij klachten opleveren is dat vaak op oudere leeftijd. Wat we vandaag zien gebeuren is dat zeer jonge mensen al beproefd worden met mysterieuze aandoeningen. Wanneer je de problemen niet herkent, of wel herkent maar niet kan behandelen heb je een probleem. Het EBV verdwijnt namelijk niet zomaar. Hoe langer je het virus haar gang laat gaan, hoe meer grip het virus op jouw leven krijgt. Ongeacht in welke stadium het virus zich bevindt, je kan het behandelen. Het grote verschil zit het vooral in de tijd die je dient te investeren in jezelf om gezond te worden.

Je ontkomt er niet aan, je kan het virus op tal van verschillende manieren krijgen. Een kus is soms voldoende, een bloedtransfusie of tijdens de seks. Het virus is niet altijd besmettelijk, hier is het van belang om na te gaan in welke stadia het virus zich bevindt.

Stadium 1 – Epstein Barr Virus

Wanneer het EBV je lichaam toetreedt zal je hier niets van merken. In deze periode probeert het virus grond te krijgen in je lichaam door zich te vermenigvuldigen. Het virus is sluw en wacht op dat ene moment wanneer jouw lichaam het zwakst is.  Het EBV wacht dus op hèt moment dat jij zwak bent om toe te slaan. Wanneer je voeding slecht is, wanneer je belangrijke stoffen zoals zink en vitamine B12 ontbreekt of na een traumatische ervaring of shock. Wanneer jij te maken hebt met een auto-immuunziekte zoals Reuma, MS, Graves, Addison, Bechterew, COPD weet je vaak dat het is gestart op een bepaald moment in je leven. Ik hoor in gesprekken met mensen vaak dat hun klachten zijn ontstaan na een traumatische ervaring. Dat moment was de activatie van het EBV. Wanneer grote hormonale veranderingen plaatsvinden in het lichaam is de kans ook groot dat het virus uit remissie komt. Denk aan het betreden van de puberteit of wanneer een vrouw een kind baart. Ontelbaar veel moeders hebben een compleet ander leven gekregen na hun zwangerschap. Zij denken dat het een normale fase is die bij de zwangerschap hoort. Ook voor jullie beste moeders is er veel hoop.

Als wij mensen net zo geduldig waren als het EBV zouden we er allemaal komen in het leven. Hiermee geef ik aan dat het virus soms 10 of wel 20 jaar zich kan nestelen in je lichaam, zonder dat je er iets van merkt. Maar dat ene moment kan het virus activeren en zorgen voor mysterieuze klachten die maar niet willen eindigen. In het eerste stadium kan het virus niet worden getest middels bloedonderzoeken. Het is juist belangrijk om in deze stadium alert te zijn, zodat je snel in actie kan komen. Hoe sneller je erbij bent, hoe minder klachten je zult ervaren.

Stadium 2 – Epstein Barr Virus

Als het Epstein Barr Virus stadium 1 heeft doorlopen, loopt het over naar stadium 2. Vanaf dit moment ga je de aanwezigheid van het virus merken. Een klassiek voorbeeld van stadium 2 Epstein Barr virus is de ziekte van Pfeiffer. Deze infectieziekte wordt ook wel de kusziekte genoemd. Je loopt het namelijk al heel snel op na het kussen van iemand. Pfeiffer wordt in de reguliere geneeskunde niet gezien als stadium 2 van het virus, maar enkel een verschijnsel van het virus. Echter is het belangrijk om te begrijpen in welk stadium het virus zich bevindt, zodat we kunnen vaststellen welke behandelmethodes we dienen toe te passen. EBV is het meest besmettelijk in stadium 2. Daarom hoor je weleens dat je niet in de buurt moet komen van pfeiffer patiënten. Logisch eigenlijk.

In stadium 2 gaat het immuunsysteem zich actief verzetten tegen het virus. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat de lichaamsvreemde stoffen worden opgespoord en worden gemarkeerd met antigenen. Zo weet het immuunsysteem welke deeltjes het moet aanvallen. Nadat de stoffen zijn gemarkeerd stuur het lichaam T4 cellen aan die de deeltjes onschadelijk maken. Hoe deze periode verloopt ligt aan de mentale en fysieke staat van de patiënt. Hoe zwakker het immuunsysteem, des te heftiger de strijd. Ook hangt het af van het type stam van het EBV. Sommigen merken er helemaal niets van en laten ook geen bloedonderzoek doen. Anderen daarentegen ervaren het als een hel voor enkele weken.

Tijdens stadium 2 gaat het EBV op zoek naar een plekje om zich rustig te nestelen. Het EBV is geen virus die je even krijgt en ervan af bent, door zijn sluwe karakter nestelt het zich diep in de organen, tot hij zijn kans ziet om actief te worden. In dit stadium kunnen streptokokken (bacteriën) zich verplaatsen naar de keel en neusholte. Dit resulteert in een keelontsteking, vaak in combinatie met tonsillitis (witte plekken achter in de keel). Ook kunnen deze bacteriën zich verplaatsen naar de vagina, urinewegen en de blaas, waardoor dit uiteindelijk resulteert in een blaasontsteking.

Stadium 3 – Epstein Barr Virus

Het virus zal zich nestelen in de lever, milt en eventueel andere organen. Vanaf dit moment kan een arts een bloedonderzoek uitvoeren om te kijken of er antigenen zijn tegen het virus. Hieruit kan de conclusie getrokken worden dat je geïnfecteerd bent geweest. Na bloedonderzoek zal vaak uitwijzen dat er geen actieve EBV-cellen zijn aangetroffen. Dit is het grootste probleem, want dit geeft een schijnbeeld dat de persoon in kwestie geen klachten meer zal ondervinden van de infectie. Vooral op dit punt gaan artsen de mist in.

Pfeiffer, een typisch ziektebeeld die ontstaat nadat het EBV actief wordt. EBV is een gluiperd, een echte stiekemerd. Je arts zegt dat het over is en je vergeet het. Het probleem hiervan is dat je jaren later pas de echte problemen kan ondervinden van het virus. Na pfeiffer te hebben gehad keert je immuunsysteem zich terug naar de normale staat. Op dit moment begint het EBV pas echt met zijn reis. Milde vormen van het EBV zullen soms pas in zeer late stadia echte klachten genereren. Agressievere vormen van het EBV kunnen zelfs in het eerste stadium aanzienlijke klachten teweegbrengen. Omdat er soms jaren tussen zit voordat de klachten zichtbaar worden, wordt het verband niet gelegd in de praktijk. Doordat het verband niet gelegd kan worden wordt de stempel auto-immuniteit erg snel gegeven. Zoals je wellicht zelf hebt ervaren worden dit soort ziektebeelden vaak aan mensen toegeschreven op het moment dat er geen duidelijke oorzaak is. Op basis van bloedonderzoeken ziet men dat de CPR (ontstekingswaarde) te hoog liggen en wordt de schuld gegeven aan het immuunsysteem. Het immuunsysteem is volgens hen op hol geslagen en valt het eigen lichaam aan. Hier klopt helemaal niets van. Ook ik ben opgeleid op de traditionele manier en ben aangeleerd dat auto-immuniteit niet te genezen is. Dat het immuunsysteem lichaamseigen cellen aanziet als lichaamsvreemd en dat de oorlog in het lichaam begint. Na jaren in de praktijk te hebben gezien wat er gebeurt wanneer je oorzaken aanpakt op de juiste manier, heeft mij geleerd dat de huidige visie omtrent auto-immuniteit compleet verkeerd is.

Het EBV geeft ook klachten doordat het toxinen (gifstoffen) uitscheidt:

 • EBV scheidt giftig afvalmateriaal uit. Naarmate het virus meer cellen aanmaakt gaan de klachten ook groeien. EBV voedt zich met bepaalde stoffen (Zware metalen – eieren – melkzuur etc.) en geeft als bijproduct giftige afvalstoffen. Het probleem van deze afvalstoffen is, is dat deze soms ten onrechte worden aangezien als iets anders bij een bloedonderzoek. Bepaalde spiraalvormige bacteriën (spirocheten) worden soms ten onrechte gezien als andere antilichamen, waardoor soms een verkeerde diagnose wordt gesteld (bij Lyme zien we dit vaak terug).
 • Als een virusdeeltje sterft, wat regelmatig gebeurt aangezien de cellen een levenscyclus hebben van ongeveer 6 weken laat dit een giftig omhulsel achter. Dit zorgt voor verdere vergiftiging van het lichaam en op deze manier ontstaat er nog meer disbalans. Wat deze afvalstoffen precies doen met je lichaam? Ze maken je extreem moe. Ze geven je het gevoel dat je 70 uur slaap nodig hebt en onttrekken al je energie uit je lichaam. Ook al heb je zoveel motivatie en ook al heb je zoveel pit om te doen wat je moet doen, je lichaam is zo zwak dat je het simpelweg niet kan uitvoeren.
 • De afvalstoffen doen nog iets anders. Ze produceren vanuit zichzelf andere neurotoxine. Dat is een soort gif die de functie van zenuwcellen sterk verstoort. Een typisch voorbeeld is de ziekte van MS. Deze toxine worden niet zomaar aangemaakt. Deze giffen worden aangemaakt, zodat het immuunsysteem geen kans krijgt om zich te verzetten op het moment dat het virus grond aan het zoeken is in het lichaam.

Agressievere vormen van het EBV kunnen bijvoorbeeld de volgende klachten veroorzaken:

 • Traag werkende lever, waardoor je giftstoffen niet kan zuiveren uit je lichaam. Resultaat is dat het lichaam langzamerhand vergiftigt raakt.
 • Hepatitis C (EBV is hoofdoorzaak Hepatitis C)
 • Een traag functionerende lever, resulteert tot een verlaging van je maagzuurgehalte. Het gevolg hiervan is dat je spijsvertering niet efficiënt verloopt, waardoor voedsel gaat rotten in het lichaam. Het gevolg hiervan is obstipatie, stinkende ontlasting en een opgeblazen gevoel.
 • Je ontwikkelt een overgevoeligheid of allergie voor bepaalde voedingsmiddelen. Eerst kon je het eten en nu ineens ben je flink allergisch? Vreemd toch? Dit gebeurt wanneer jij voeding consumeert waar het EBV gek op is. Denk aan eieren en kaas. Beiden voeden het EBV-virus op manieren waar je bang van wordt. Niet meer eten dus!

Waarom krijgt men snel de label auto-immuunziekte patiënt? Het is eerlijk gezegd erg helder. Het EBV heeft zoals ik je eerder vertelde extreem veel geduld. Het wacht en wacht en wacht tot dat moment je lichaam vol stresshormonen zit. Het virus detecteert deze stresshormonen en komt in actie. Flinke uitputting van het lichaam, een auto-ongeluk, een emotionele shock, een overlijden van een dierbare, zwangerschap of de menopauze. Typische momenten waarin het virus denkt: ‘’Dit is mijn moment, nu kom ik in actie’’. Slim zin die virussen hè…

Voordat het EBV echt in actie komt wacht het dus op het moment om zijn neurotoxines vrij te laten. Dit belast je lichaam zodanig dat je immuunsysteem in de war komt. Wat is nu de vijand? Wie moet ik aanvallen? Waar komt dit allemaal toch vandaan? Dat zijn eigenlijk de vragen die je immuunsysteem heeft. Gevolg van dit alles is een overactief immuunsysteem, zonder dat er een duidelijke oorzaak is.

Vanaf nu begrijp je in ieder geval wat er precies in je lichaam gaande is. Dit is een belangrijk punt, want zo krijg je inzicht in je ziektebeeld. Zonder inzicht over je eigen lichaam, kan je je jouw problemen niet oplossen.

Hypothyreoïdie (trage schildklier) en andere schildklieraandoeningen.  

Schildklierproblemen, iets wat in deze tijd massaal naar voren komt. Is het normaal? Natuurlijk niet. Is het te begrijpen, absoluut.

Om concreet te zijn mondt het EBV zich vaak uit in de ziekte van Hashimoto, die ziekte van Graves andere schildklieraandoeningen en in extreme gevallen schildklierkanker. In ongeveer 95% van de gevallen is dit virus de boosdoener van je problemen. In de andere gevallen is het straling wat de functie van de schildklier achteruit brengt.

Ik beloof jullie dat het nog HEEEL lang gaat duren voordat de reguliere geneeskunde het verband gaat leggen tussen EBV en schildklieraandoeningen. De visie met betrekking tot Hashimoto en Graves is dat het immuunsysteem de schildklier aanvalt. In de werkelijkheid is het niet het immuunsysteem, maar het virus wat je schildklier aanvalt.

Eenmaal in de schildklier zoekt het EBV andere wegen om zich nog beter en nog dieper in organen te nestelen. De viruscellen boren zich letterlijk een weg in de schildklier en beschadigen de schildklier aanzienlijk. Vooral bij vrouwen merken we dat deze problemen vaak naar boven komen.

Je immuunsysteem merkt dit op en probeert er iets aan te doen. Ontstekingswaarde zullen pieken en het wordt één grote strijd. Het probleem is zoals eerder vermeldt niet alleen het virus zelf, maar de bijproducten, de dode cellichamen en de neurotoxines die een chaos veroorzaken in het lichaam. Men voelt zich altijd ongeduldig, alsof zij een belangrijk tentamen moeten maken. Patiënten geven aan dat deze nervositeit hen vaak demotiveert in dagelijkse handelingen. Door de grote chaos in je schildklier kan je immuunsysteem de deeltjes niet goed markeren en ontstaat er een strijd die eigenlijk niet wil ophouden. Precies wat we zien bij auto-immuniteit.

Ook al loop je jarenlang rond met deze problemen, het lichaam heeft maar één doel, namelijk genezen. Wanneer je weet en begrijpt hoe je dit virus moet aanpakken, zal jij je leven terugkrijgen.

Knobbels op je schildklier worden vaak gezien als ernstig. Dit is niet per definitie waarheid. Het zit namelijk zo; in een noodgreep probeert het immuunsysteem het virus te omhullen met calcium. Dit veroorzaakt de knobbels. Echter hebben deze knobbels geen effect op het verloop van het virus.

Door het virus met calcium te onthullen blijft het virus soms juist in leven. Hij ziet zijn calciumgevangenis niet als gevangenis maar als hotel. Het virus kan zich voeden met de schildklier en berooft de schildklier van zijn voedingsstoffen. Het virus kan nog iets anders doen. Hij kan zijn ‘’hotel’’ ombouwen tot levende knobbel (cyste) waardoor je schildklier nog meer wordt belast. Wanner je te weinig calcium binnenkrijgt kan het virus ook andere delen van je lichaam beschadigen, omdat er belangrijkste stoffen worden verbruikt.  Je immuunsysteem zal toch calcium willen hebben voor de omhulsels, dus wat gaat het lichaam doen? Het lichaam gaat calcium onttrekken aan je botten, waardoor de kans op osteoporose ontstaat.

Heel dit domino-effect zorgt voor nog meer belasting van de schildklier waardoor de functie van de schilklier drastisch achteruitgaat. De sensoren voor de productie van bijvoorbeeld TSH-hormonen slaan op hol. Je lichaam maakt dan of te weinig, of te veel hormonen aan. Beiden resulteren in problemen.

Het te kort van deze schildklierhormonen samen met de gifstoffen van het EBV kunnen zich vertalen in gewichtstoename, vermoeidheid, hersenmist, geheugenverlies, depressie, haaruitval, insomnia, broze en zwakke nagels, spierzwakte en tal van andere mysterieuze symptomen. In zeldzame en agressiever gevallen kan het virus uiteindelijk schildklierkanker veroorzaken.

Waarom is de schildklier zo aantrekkelijk voor het EBV? De reden hiervoor is strategisch. Het virus weet precies wat het doet. Het doel van dit virus is om je endocriene systeem in de war te brengen en erg te belasten. Het endocriene systeem produceert bepaalde belangrijke hormonen. De endocriene klieren bestaan uit de pijnappelklier, de hypofyse, de schildklier, de thymus, de bijnieren, de alvleesklier, de eierstokken en de testes.

Doordat je schildklier dermate wordt overbelast zorgt dit ervoor dat de bijnieren veel harder moeten werken. Adrenaline wordt in hogere mate afgegeven door de grote druk. Raad eens waar het EBV van houdt? Precies, adrenaline! Dit hormoon kan als voeding fungeren voor het EBV.

Adrenaline maakt het virus dus sterker. Precies wat het EBV wil. Schildklier is leuk en aardig, maar wat het virus echt wil toetreden is je zenuwstelsel. Dat is het ultieme doel van het virus.

Het EBV kan dus ook resulteren in bijnieruitputting, dit heeft veel weg van een burn-out. Als jij dus futloos bent, geen energie meer hebt, dan kan dit dus een van de oorzaken zijn.

Stadium 4 – Epstein Barr Virus

Het laatste stadium van het Epstein Barr virus focust zich op het zenuwstelsel. Normaliter laat je immuunsysteem dit niet toe. In het 3e stadium daarentegen is het immuunsysteem zodanig verzwakt dat virussen de optie hebben om zich moeiteloos te verplaatsen. Wanneer je in dit stadium overtroffen wordt door zware mentale of fysieke belasting (trauma of ongeval), dan ziet het virus de kans om van jouw kwetsbaarheid zijn grootste kracht te maken. Dit creëert vele vage klachten die kunnen variëren van hartkloppingen tot algemene pijn en zenuwpijnen. Soms krijgen bepaalde mensen een ongeluk of een operatie maar duurt het herstel veel langer dan normaal. Deze mensen geven aan dat zij het gevoel hebben dat ze van 20 hoog zijn afgegooid. Ze voelen zich total-loss. Ze vinden dit vreemd want sommige ingrepen zouden dergelijke klachten nooit mogen geven.

Mensen laten bloedonderzoeken doen, MRI-scans, röntgenfoto’s en nog veel meer, maar tevergeefs. Overal komt uit dat er niets te zien is en dat het tussen de oren zit. Bizar domme uitspraak van onze medici. Hoe kunnen miljoenen mensen met dergelijke symptomen dingen verklaren die worden gezien als onwaar? Wanneer we het vermogen verliezen als artsen en therapeuten om ECHT te luisteren naar onze cliënten, verliezen we automatisch onze inzichten. Mijn advies aan artsen is dan ook om ECHT te luisteren naar de symptomen en door te vragen. Niet alleen de huidige symptomen. Er dient ook te worden gekeken naar het verleden, soms wel tientallen jaren terug, om op basis van symptomen de juiste diagnose kunnen vaststellen. Zoals ik eerder heb gezegd kan het jaren duren, soms tientallen jaren voordat de klachten echt zichtbaar worden. Omdat er te vaak wordt gekeken naar de huidige situatie, worden belangrijke dingen vaak over het hoofd gezien.

In het vierde stadium zullen zenuwen dus worden aangevallen. Mysterieuze ziekte ontstaan hierdoor. Met mysterieus bedoel ik dat artsen er niets van snappen en geen goede diagnose kunnen vastleggen. Mensen die vele artsen en klinieken hebben bezocht, hebben vaak tientallen oorzaken gehoord. Allemaal verschillende oorzaken horen zij, waardoor de persoon in kwestie nog meer verward wordt. Deze verwarring zorgt voor angst bij mensen. Zij hebben het gevoel dat ze maar niet gehoord worden. Wees gerust, ik en vele anderen horen jullie en begrijpen de pijnen die jullie keer op keer moeten meemaken.

Een zenuw is extreem gevoelig. Je moet het zien als een garen waar losse draadjes aan vastzitten. De getroffen en beschadigde zenuwen geven een signaal af aan het immuunsysteem waardoor het immuunsysteem ontstekingsreacties gaat opwekken. Een ontstekingsreactie is niet meer dan het immuunsysteem die cytokine afgeeft op bepaalde plekken in het lichaam. Het immuunsysteem merkt dit op en zal zich massaal verplaatsen naar de plek waar zoveel cytokine zich bevindt.

De beschadigde zenuwen komen als het ware bloot te liggen. Het EBV zal zich hieraan binden en geeft een blijvende ontsteking die maar geen einde kent. Het gevolg hiervan is dat een relatief klein letsel, grote problemen kan veroorzaken in het alledaagse leven.

Deze virale ontstekingen kunnen leiden tot spierpijn, gewrichtspijn, pijnlijke tenderpoints, rugpijn, tintelingen in ledematen, doof gevoel in handen en voeten, terugkomende migraïne, aanhoudende vermoeidheid, duizeligheid, glasvochttroebeling, slapeloosheid en nachtelijk zweten.

Wat horen deze patiënten heel vaak dat ze hebben? Fibromyalgie, chronische vermoeidheidssyndroom (CVS), Reumatoïde artritis. Allemaal aandoeningen waarvan de reguliere geneeskunde toegeeft dat ze er geen snars van begrijpen en dat zij niet weten hoe en wat deze klachten veroorzaakt. Dus wanneer jij het volgende hoor: ‘’je hebt een auto-immuunziekte die we niet kunnen behandelen’’, dan zegt je arts eigenlijk: ‘’je levenskwaliteit is waardeloos maar ik zou me god echt niet weten hoe dit mogelijk is’’. Allemaal moeilijke benamingen worden gekoppeld aan het symptomenbeeld om de persoon in kwestie toch het gevoel te geven dat ze weten wat er gaande is.

Ik hoop dat je vandaag inziet dat jij niet gek bent. Dat jouw klachten niet mysterieus zijn en dat er ALTIJD een oorzaak is. Mysterieuze ziekte die onder deze noemer vallen, zijn dus in bijna alle gevallen het EBV die zich in de 4e stadium bevindt.

Een grote misser in de reguliere geneeskunde is dat bij bepaalde vrouwen de symptomen van het EBV onterecht worden aangezien als de perimenopauze of de menopauze. Opvliegers, nachtelijk zweten, hartkloppingen, duizeligheid, depressie, haaruitval en angst worden regelmatig onjuist geïnterpreteerd als zijnde hormonale veranderingen in het lichaam.

Het chronische-vermoeidheidssyndroom

Ongeveer 10 jaar geleden hoorde ik vrouwen in mijn omgeving al zeggen dat zij het chronische-vermoeidheidssyndroom hebben. Ik vond dat bizar, dat meiden van 18 jaar total-loss zijn. Dat zij futloos zijn en geen enkele zin hebben om überhaupt op te staan. Toentertijd was ik nog dom en kennisloos omtrent deze materie. I didn’t know what I didn’t know. Ik gaf aan dat zij niet zo doelloos moesten zijn in het leven en verdomme eens gewoon moeten opstaan en moeten doen wat ze moeten doen. Stoppen met zeiken en starten met werken. Man man man, zo zie je maar wat de afwezigheid van kennis doet. Het laat je dingen zeggen die werkelijk waar nergens op gebaseerd zijn en enkel nog meer verwarring scheppen. Gelukkig heb ik me in de afgelopen 6 jaar verdiept in de materie en ben ik gaan inzien dat er veel is dat wij niet weten. Dat wij te snel labels willen plaatsen, terwijl we niet weten wie het schot heeft gelost. Ik verontschuldig me eigenlijk nooit, maar bij dezen. Excuses aan allen die ik de grond in het geboord omdat ik achtte dat zij lui waren. Nee, zij zijn niet lui. Zij zijn slachtoffer van bepaalde virussen en onkunde in de medische wereld. Vrouwen die mij kennen en hoorde van mij dat ze extreem lui waren en geen ambities hebben, I was wrong.

Jullie zijn niet lui, jullie hebben geen waanideeën, jullie zijn niet gek en jullie stellen je niet aan. Het ontkennen van deze aandoening is kwalijk. Ik heb ingezien wat de impact kan zijn van dergelijke labels die we op mensen plakken.

Het chronische-vermoeidheidssyndroom is bezig met een opmars. Ik zie jonge studenten hun opleidingen opgeven omdat zij gewoon niet meer kunnen. Ik zie jonge ondernemers al hun doelen opzij leggen omdat zij niet meer kunnen. Het enige wat ze willen is in bed liggen en met rust gelaten willen worden. Dit resulteert uiteindelijk in een depressie waardoor je nog verder van huis bent.

Vooral vrouwen krijgen hier last van. In de jaren dat zij met hun vriendinnen willen genieten trekken zij zich terug, omdat ze het gevoel hebben dat ze compleet zijn vastgelopen en geen kant meer op kunnen. Ze voelen zich gevangen in hun lichaam en piekeren zodanig dat ze niet meer kunnen rusten en niet meer achter hun ambities kunnen aangaan. Ze willen wel, maar je lichaam werkt je tegen.

Ouderen vrouwen die last krijgen van het CVS hebben hun leven vaak wel op orde maar hebben grotere verantwoordelijkheden die ze niet meer kunnen uitvoeren. De kans is groot dat je het iedereen naar zijn zin wil maken en daarbij te veel doet. Je voelt een enorme druk en probeert je normaal te gedragen als je CVS hebt.

Niet alleen het isolement is een zware mentale last, maar ook de schuldgevoelens die patiënten ervaren. Ze voelen zich angstig, ze voelen dat zij hebben gefaald. Dit gevoel wordt enkel versterkt wanneer een arts zegt dat alles tussen je oren zit. Je gaat jezelf de schuld geven en je pijn wordt enkel groter.

Niets is meer ontmoedigend dan horen dat er niets aan de hand is, terwijl jij je allesbehalve mens voelt. CVS is echt! CVS is stadium 4 van het Epstein Barr Virus. De virale belasting op het lichaam is zo groot dat al je energie wordt onttrokken. Het virus teistert het lichaam systematisch door de productie van een neurotoxine die ontstekingen in het centrale zenuwstelsel veroorzaakt. Dit put je bijnieren en spijsvertering uit. Je hebt het gevoel alsof je batterij leeg is. Soms heb je het gevoel dat ze zomaar wil instorten.

Fibromyalgie:

Raad eens…. 60 jaar lang wordt fibromyalgie niet erkend. Pas in de laatste 3 jaar is er erkenning gekomen voor fibromyalgie. Ook deze patiënten (vaak vrouwen) horen decennialang dat er niets aan de hand is en dat ze gewoon normaal moeten doen. De reguliere geneeskunde zal aangeven dat de zenuwen overactief zijn. Als je vraagt hoe dit mogelijk is heeft niemand hier een verklaring voor. Artsen zijn NIET de schuldigen. They don’t know what they don’t know. Hun opleidingen zijn niet gebaseerd op het achterhalen van de oorzaken. Ze hebben er helaas geen kaas van gegeten en weten dus niet hoe zij het dienen op te lossen. Ook ik was op dit vlak verkeerd opgeleid. In vele gevallen worden medicijnen voorgeschreven zoals prednison, om het immuunsysteem te onderdrukken. Wat zij echter niet weten is dat dit op lange termijn het probleem enkel verergert. Ik begrijp waarom zij immuun onderdrukkers geven, omdat zij het immuunsysteem beschuldigen. Hier gaat het dus mis.

Naar mijns inziens gaat het nog heel lang duren, misschien wel nooit voordat het verband wordt gelegd tussen EBV en fibromyalgie.

Als jij dus klampt met fibromyalgie, dan weet je nu dat dit komt door het EBV. Het virus tast je centrale zenuwstelsel aan maar ook andere zenuwen in het lichaam. Mensen klagen over voortdurende pijnen, vermoeidheid, overgevoeligheid voor aanraking en legio andere problemen.

Tinnitus (oorsuizen)

Tinnitus wordt in sommige gevallen ook veroorzaakt door het EBV. Tinnitus daarentegen kan ook andere oorzaken hebben die te maken hebben met tandheelkunde. Verkeerde ingrepen, tanden die drukken op bepaalde zenuwen kunnen deze klachten teweegbrengen. In bepaalde gevallen is er sprake van EBV. Het virus treedt namelijk het zenuwkanaal aan in het binnenoor. Dit staat ook wel bekend als het labyrint. Het virus veroorzaakt trillingen in het labyrint en de gehoor- en evenwichtszenuw.

Draaiduizeligheid (vertigo) en de ziekte van Ménière

Beiden aandoeningen creëren draaierigheid, gehoorverlies en oorsuizen. Artsen zullen de schuld geven aan calciumkristallen of calciumsteentjes in het binnenoor. De meeste chronische gevallen daarentegen worden veroorzaakt door het EBV die neurotoxine produceert. Deze gifstoffen infecteren de nervus vagus (tiende hersenzenuw/ zwervende zenuw). De klachten worden dus veroorzaakt door de infectie van deze zenuw.

Andere symptomen

Duizeligheid, verwarring, angst, een beklemd gevoel op de borst, steken in de borst, slokdarmspasmen en bijvoorbeeld astma kunnen veroorzaakt worden door een ontsteking van de nervus vagus. Slapeloosheid en tintelingen in de handen en voeten kunnen veroorzaakt worden doordat de nervus phrenicus (middenrifzenuw) steeds verder ontstoken raakt door het EBV.

Hartritmestoornissen kunnen het gevolg zijn van de ophoping van toxische virusomhulsels en bijproducten in de mitralisklep van het hart. Dit is een van de 4 kleppen van het hart.

Als jij voelt dat deze tekst over jou gaat, kan je wellicht angstig zijn door alle informatie of juist opgelucht, omdat je eindelijk gehoord wordt. Omdat je eindelijk iets anders hoort dan: ‘’het zit tussen je oren’’.

Wat je echt wil horen is hoe je hiervan afkomt. Hoe jij weer regie over je leven krijgt. Hoe jij weer met volle energie ertegenaan kan, hoe jij je weer gelukkig kan voelen, hoe jij meer quality time met je familie kan doorbrengen zonder opgejaagd gevoel, hoe jij weer op vakantie kan gaan zonder te piekeren over je aandoening, hoe jij weer achter je passie aan kunt hollen zonder te stoppen en hoe je jouw immuunsysteem weer kunt opbouwen. Dit alles komt aan bod, zodat je precies in details weet hoe je dit probleem kan aanpakken.

Verschillende typen van het Epstein Barr Virus

Er is niet één variant van het EBV, wat vaak wordt gedacht. Er bestaan meer dan 60 varianten. Dit aantal is zo groot omdat het EBV erg lang bestaat. Dit heeft hem de mogelijkheid gegeven om te muteren naar andere varianten, die resistenter zijn voor ons immuunsysteem. We delen de varianten op in 6 groepen om duidelijkheid te creëren.

EBV  Groep 1

De oudste en mildste variant van het EBV. Kenmerkend voor deze varianten is dat het heel geleidelijk en op een extreem trage wijze gebeurt. Het kan jaren, maar meestal tientallen jaren duren voordat de overgang van het ene stadium naar het ander stadium wordt gemaakt. De effecten worden soms pas waargenomen op 70 of 80-jarige leeftijd. Vaak mondt het uit in lichte rugpijn. Veelal blijft deze variant in stadium 1 of 2. Omdat hij niet zo agressief is, krijgt hij niet de mogelijkheid om naar de volgende stadia over te gaan.

EBV – Groep 2

Kenmerkend voor deze variant is dat de stadia sneller worden doorlopen. Symptomen zullen zich vaak tentoonstellen op 50 of 60-jarige leeftijd. Veelal blijft het beperkt tot schildklierproblemen. In sommige gevallen is er ook sprake van een lichte milde zenuwontsteking. Dit type variant is trouwens de enige variant die bekend is bij de reguliere geneeskunde.

EBV - Groep 3

De 3e variant gaat weer wat sneller dan de 2e variant. Op 40-jarige leeftijd kunnen symptomen al waargenomen worden. Dit type variant doorloopt meestal alle stadia. Ze verlaten dus te allen tijde de schildklier om zich te storten op je zenuwen. Gewrichtspijn, vermoeidheid, hartkloppingen, tinnitus en draaiduizeligheid zijn typische symptomen.

EBV  Groep 4

Op 30-jarige leeftijd kan je al problemen waarnemen. De agressieve aanvallen op het zenuwstelsel resulteren in klachten die in verband worden gebracht met fibromyalgie, het chronisch vermoeidheidssyndroom, hersenmist, verwarring, angst, humeurigheid, en alles wat veroorzaakt wordt door de eerste 3 groepen.  Ook kan deze variant PTSS-symptomen opwekken, zelfs als iemand nooit een traumatische ervaring heeft gehad.

EBV – Groep 5

Op 20-jarige leeftijd zal je al klachten krijgen. Een moeilijke variant, omdat deze toeslaat op het punt dat een jong persoon onafhankelijk wil worden en zijn eigen leven wil leiden. Het heeft een enorme impact op de jongere jaren van een persoon. Cruciale jaren, want begin 20 begint een persoon aan zijn weg te bouwen. Het kan alle symptomen veroorzaken van de voorgaande groepen. Met pijn in mijn hart zie ik dat deze patiënten bij psychologen terechtkomen. Want er wordt hen verweten dat alles tussen hun oren zit en er helemaal niets aan de hand is. Wat ook zeker mogelijk is in deze stadium is dat een persoon de diagnose Lyme krijgt. Vaak zwaar onterecht, maar daar komen we later op terug!

EBV – Groep 6

Deze variant is het agressiefst. Zelfs jonge kinderen kunnen hard getroffen worden door dit virus. In sommige gevallen is het zo extreem dat het kindje de diagnose leukemie krijgt, virale hersenontsteking, lupus en andere aandoeningen. Het immuunsysteem wordt onderdrukt, wat zich kan vertalen in huiduitslag, zwakke ledematen en ernstige zenuwpijnen.

Herstellen van het Epstein Barr Virus

Omdat je het virus snel oplopen, het extreem moeilijk op te sporen is en deze tal van mysterieuze klachten veroorzaakt, kan ik het zeker begrijpen als je je hopeloos voelt. Door de grote toestroom van informatie kun je door het bomen het bos niet meer zien. Ik begrijp volledig dat je deze emoties voelt. Echter, je kan genezen! Je kan je leven terugkrijgen, wanneer je zorgvuldig en geduldig de adviezen opvolgt. Door commitment en discipline te hebben. Hoelang het proces duurt verschild per individu en is van vele facetten afhankelijk. Sommigen zijn hersteld na 3 maanden, terwijl anderen 18 maanden of langer bezig zijn. Laat dit je aub niet motiveren! Ook jij hebt het recht om kwalitatief goed te leven en het maximale geluk te ervaren in je leven. Het zit in je handbereik, echt waar. Het enige dat je dient te doen is de adviezen op te volgen en jezelf de tijd te gunnen om te herstellen. Heb respect voor je lichaam en heb respect voor tijd. Ik beloof je dat de deuren openen die normaal gesloten waren en dat je weer zin hebt in het leven!

Geneeskrachtige voeding en supplementen

In dit onderdeel ga ik enkele voorbeelden geven van geneeskrachtige voeding en supplementen. In dit gedeelte wordt het nog niet specifiek gekoppeld aan ziektebeelden. Mijn doel van dit deel van de blog is om jou inzicht te geven in het EBV en ervoor zorgen dat jij gehoord voelt. In de volgende delen van de blog gaan we specifieke ziektebeelden koppelen aan concrete voeding en supplementen, zodat je alle handvaten hebt om het virus te onderdrukken.

Ik ga nu enkele voorbeelden geven die je alvast kunt inzetten om je lichaam te herstellen van het virus. Ze zijn gerangschikt op volgorde van urgentie. Probeer ten minste 3 van deze voedingsmiddelen dagelijks te nuttigen en probeer te variëren. Durf te investeren in je lichaam. Ik weet en begrijp dat het niet voor iedereen even gemakkelijk is om alles zomaar aan te schaffen, omdat de financiële middelen er niet zijn. Doe er alles aan om het toch voor elkaar te krijgen, zodat je eindelijk uit deze cirkel van pijn en ellende kan ontsnappen. Zodat jij eindelijk klaar kan staan voor anderen, omdat je dat zo graag wilt en niet omdat je het moet.

Geneeskrachtige voeding:

 • Wilde bosbessen: helpen het centrale zenuwstelsel te herstellen en verwijderen EBV-neurotoxinen uit de lever
 • Bleekselderij: Versterkt het maagzuur en voorziet het centrale zenuwstelsel van mineraalzouten.
 • Kiemen: Bevatten hoog gehalte aan zink en selenium en versterken daardoor het immuunsysteem.
 • Spinazie: Creëert een alkalische omgeving in het lichaam en levert zeer goed opneembare micronutriënten aan het zenuwstelsel.
 • Koriander: Verwijdert zwarte metalen uit het lichaam zoals kwik en lood. Het EBV houdt van zware metalen, samen met eieren wellicht zijn lievelingseten.
 • Peterselie: Verlaagt het gehalte aan koper en aluminium die ook EBV voeden.
 • Kokosolie: Werkt antiviraal en ontstekingsremmend.
 • Knoflook: Werkt antiviraal, antibacterieel en beschermt dus tegen EBV
 • Gember: Helpt bij de opname van voedingsstoffen en verlicht spasmen die met EBV gepaard gaan.
 • Frambozen: Rijk aan antioxidanten die vrije radicalen uit organen en de bloedsomloop verwijderen.
 • Chaga: Zeer rijk aan antioxidanten die vrije radicalen uit het lichaam verwijderen op celniveau.
 • Sla: Stimuleert de darmperistaltiek en helpt met het verwijderen van EBV uit de lever.
 • Papaja’s: Wellicht een van de gezondste vruchten die er maar is. Het herstelt het centrale zenuwstelsel en versterkt het maagzuur en maagzuurgehalte.
 • Abrikozen: Herstellen het immuunsysteem en versterken het bloed.
 • Granaatappels: helpen bij het ontgiften en reinigen van het bloed en lymfesysteem.
 • Boerenkool: bevat een hoog gehalte aan specifieke alkaloïden die beschermen tegen virussen zoals EBV.
 • Zoete aardappelen: helpen bij het verwijderen van bijproducten en toxinen van EBV.
 • Komkommers: Versterken de bijnieren en verwijderen gifstoffen van het EBV uit het bloed.
 • Venkel: Bevat sterke antivirale eigenschappen die EBV bestrijden.

Geneeskrachtige kruiden en supplementen; ook op volgorde gerangschikt. Helpen je immuunsysteem te versterken en helpen bij herstel van het lichaam.  

 • Kattenklauw: Een kruid dat de hoeveelheid EBV en andere factoren zoals Streptokokken A en B aanzienlijke verkleint.
 • Zilverhydrosol: Vermindert de virale belasting van EBV.
 • Zink: Een van de belangrijkste supplementen die je moet inzetten bij EBV maar ook andere virussen. Zink versterkt het immuunsysteem en beschermt de schildklier tegen EBV-ontstekingen.
 • Vitamine B12 (als adenosylcobalamine met methylcobalamine): Versterkt het centrale zenuwstelsel.
 • Zoethoutwortel: Verlaagt de EBV-productie en versterkt de bijnieren en nieren.
 • Citroenmelisse: Antiviraal en antibacterieel. Dood EBV vellen en versterkt het immuunsysteem.
 • 5-MTHF (5-methyltetrahydrofoloot): Helpt de endocriene klieren en het centrale zenuwstelsel te versterken.
 • Selenium: Versterkt en beschermt het centrale zenuwstelsel.
 • Rode algen: Krachtig antiviraal middel dat zware metalen zoals kwik verwijderd en de virale belasting vermindert.
 • L-Lysine: Verlaagt de EBV-belasting en werkt als een ontstekingsremmer voor het centrale zenuwstelsel.
 • Spirulina (Voorkeur uit Hawaii): Herstelt het centrale zenuwstelsel en verwijderd zware metalen.
 • Ester-C: Versterkt het immuunsysteem en verwijderd EBV-toxinen uit de lever.
 • Brandnetelblad: Levert essentiële micronutriënten aan de hersenen, het bloed en het centrale zenuwstelsel.
 • Monolaurine: Antiviraal, vermindert de EBV-belasting en cofactoren
 • Vlierbessen: Antiviraal, versterken immuunsysteem.
 • Rode klaver: Verwijdert neurotoxinen van EBV uit de lever, het lymfesysteem en de milt.
 • Steranijs: Antiviraal, helpt EBV in de lever en schildklier te vernietigen.
 • Curcumine: Bestanddeel uit kurkuma, helpt de endocriene klieren en het centrale zenuwstelsel te herstellen.

Volgende delen van de blog:

Om duidelijkheid te verschaffen en verwarring van tafel te schuiven heb ik de blog ingedeeld in enkele delen. Om de 2 dagen komt een volgende deel van de blog online, zodat je informatie goed kan opslaan, maar nog belangrijker kan praktiseren. Informatie hebben en geen actie ondernemen is erger dan iets niet te weten.

In de volgende delen gaan we het concreet hebben over ziektebeelden en hun oplossing. We gaan het hebben over MS (multiple sclerose), Reumatoïde artritis, Hypothyreoïdie en de ziekte van Hashimoto, De ziekte van Graves, Diabetes type 2 en hypoglykemie, bijnieruitputting, candida, migraine, gordel- en netelroos, Colitis, TMD, diabetische neuropathie, ADHD en autisme, PTSS, Depressie, premenstrueel syndroom en de menopauze, de ziekte van Lyme en nog andere ziektebeelden.

Per ziektebeeld krijg je concrete adviezen en inzichten zodat je gericht kan gaan werken. In deze blog heb ik het kort gehad over bepaalde ziektebeelden, hier komen we later dieper op terug. In de volgende blogs gaan we het ook hebben over het verwijderen van giffen uit je lichaam, wat je moet weten en wat je vooral NIET moeten eten.

Al met al hoop ik dat je wijzer bent geworden en fut krijgt om dit met beide handen aan te pakken. Je bent zeker niet alleen, samen met jou verkeren miljoenen mensen in Nederland met deze klachten. Het is aan ons samen om dit bespreekbaar te maken, zodat men weer kan genieten van het leven.


Ouder artikel Nieuwer artikel


4 reacties


 • Waar kan je die kruiden en supplementen vinden die jij aanraadt?

  Lina op

 • Goed stuk! Echter, wat ook over het hoofd wordt gezien, is dat een djinn gerelateerde ziekte ook fibromyalgie en het vermoeidheidssyndroom kan veroorzaken.

  De meeste mensen die ik persoonlijk heb gekend met dit soort klachten (en tevens ook de diagnose fibromyalgie hebben gekregen) zijn (geen grap!) voor 99.9% ziek door het ongeziene.

  Ik weet verder niet in hoeverre je bekend met het ongeziene maar zeker (in jouw geval gezien de waardevolle kennis die hebt én deelt) de moeite waard om even in de materie in te duiken.

  Anoniem op

 • Ik zelf heb een autoimmune ziekte genaamd sjögren in combinatie met vasculities wat de artsen denken is niet eens 100 procent, 13 jaar lang geen oplossing en precies wat je hier schrijft is wat ik meemaak zo fijn om dit te lezen komt me zo bekend voor en dat ik inderdaad niet gek ben omdat elke symtoom waar ik mee kom wordt gezegd ,zwak imuunsysteem, crp is te hoog dus ligt het aan de ontsekkingen ,chronisch vermoeidheid ,zit tussen je oren. Dit geeft me weer hoop en motivatie om niet op te geven.
  Kan niet wachten voor de volgende blog:)

  Hasana op

 • Mijn schildklier is verwijderd vanwege een tumor voordat dat gebeurde kreeg ik opeens een dik been ik hield vocht vast dit is nu al 17 jaar gaande inmiddels 2 benen waar ik vocht vast houd artsen zeggen dat ik geboren ben met smalle lymfe vaten kan dit ook het virus zijn ?

  Hanna op

Laat een reactie achter

Nieuwsbrief

Ik ga akkoord met het ontvangen van de maandelijkse nieuwsbrief.

Toegevoegd aan winkelwagen
Vóór 16:30 besteld? Vandaag nog verzonden (Gratis verzending vanaf €50,-) Gebruik kortingscode: waterfilter10 voor 10% korting! Vóór 16:30 besteld? Vandaag nog verzonden You Have Achieved Free Shipping