Cart
Voor 17:00 uur besteld? Morgen in huis! Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€!

Aroma- en Bach-Bloesem therapie

By Mohammed Tajjiou 15 februari, 2021

Aromatherapie

Zoals eerder vermeld zijn er veel verwante therapieën naast kruidengeneeskunde. Deze type methoden worden gezien als alternatieve geneeswijze. In dit blog gaan we dieper in op aromatherapie en backbloesem therapie, wat dit precies is en hoe jij dit in de praktijk kan toepassen.

Aromatherapie is een erg populaire therapie die wordt ingezet door gebruik te maken van etherische oliën. Niet alleen om aandoeningen te behandelen maar ook om ziekten te voorkomen. Net als kruidengeneeskunde is aromatherapie een zeer oude behandelvorm. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen maakten gebruik van etherische en essentiële oliën.

Het woord essentieel geeft niet alleen iets aan over de zuiverheid, maar vooral ook op het feit dat het hier gaat om de ‘de kern’ (plantaardig materiaal). Etherische oliën staan bekend om hun vluchtigheid. Dat betekent dat ze heel snel verdampen.

De geneeskrachtige werking van vele etherische oliën zijn vaak per ongeluk ontdekt. Zo verbrandde de Franse chemicus René Maurice Gattefossé zijn hand in 1937. Hij gebruikte een fles etherische lavendelolie die daar toevallig stond om zijn hand af te koelen. Tot zijn verbazing genas de wond vele male sneller dan wanneer hij de olie niet gebruikt zou hebben. Hij schreef na deze ervaring een boek over de effecten van essentiële oliën en gebruikte voor het eerst het woord aromatherapie. Hierna werd aromatherapie vooral bekend en groot gemaakt door dr. Jean Valnet en Mme. Marguérite Maury.

Aromatherapie werkt op twee manieren, namelijk op het psychologische alsmede op het lichamelijk vlak. De geur van de olie werkt in op de geest. De stoffen waaruit de olie is opgebouwd op het lichaam. De speciale aromatische oliën worden precies afgestemd op de klachten van een persoon. De aromatherapeut zal in de praktijk naar je symptomen kijken en een mengsel van je maken met verschillende etherische oliën die precies zijn afgestemd op jij als individu.

Etherische oliën zijn geen producten waarmee je zomaar kan gaan experimenteren. Specifieke kennis over etherische oliën is noodzakelijk. Het kan gevaarlijk zijn als je etherische oliën consumeert of op onjuiste wijze toepast. Dit is vrij logisch natuurlijk wanneer je bedenkt dat voor slechts één druppel etherische olie een groot deel van een bepaalde plant gebruikt wordt. Orale inname van etherische oliën wordt om deze reden dus zeker afgeraden. Etherische oliën zijn het effectiefst wanneer deze door de huid worden opgenomen bij een massage of wanneer deze geïnhaleerd wordt bij het ‘branden’ van de olie in een speciale brander.

Etherische oliën kun je het best ook niet onverdund op de huid aanbrengen. Er zijn enkele milde oliën die hier een uitzondering op vormen, zoals lavendelolie en teatree olie. De meeste etherische oliën moeten bijna altijd worden gemengd met een andere olie, die draagolie of basisolie wordt genoemd. Oliën die hiervoor geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld amandelolie, zonnebloemolie en druivenpitolie.

Verschillende methodes

Aromatherapie wordt op verschillende manieren gepraktiseerd. Dit kan bijvoorbeeld via verstuiving. Er wordt dan gebruik gemaakt van een speciaal apparaat die de olie in de lucht verstuift. Deze apparaten zijn meestal niet duur en kosten rond de €50,-. Hierbij wordt de olie niet verwarmd. Het voordeel van deze methode is dat de olie zijn werkzaamheid optimaal behoudt.

Bij verdamping wordt de etherische olie wel opgewarmd. Meestal wordt de olie gemengd met een beetje water in een bakje. Hieronder wordt een klein kaarsje geplaatst. Door de warme kunnen bepaalde elementen verloren gaan en de kracht van de olie kan hierdoor achteruit gaan. De verdampingsmethode kan ook toegepast worden om mee te stomen. Er worden dan twee druppels olie toegevoegd aan een grote kom heet water. De stoom wordt daarna ingeademd. Deze methode is vooral heilzaam bij keel- neus- voorhoofdsholte- en longklachten.

Bij aroma-massage worden etherische oliën toegevoegd aan de een draagolie. De toevoeging van de etherische olie is minimaal en zal ten hoogste 3% van het gehele mengsel beslaan. De draagolie is bijna altijd een vette olie zoals amandelolie.

Etherische oliën worden regelmatig ook toegevoegd aan een bad. Afhankelijk van de olie kan het verfrissend, kalmerend of rustgevend werken. 4 tot 6 druppels van de olie zijn al voldoende om het gewenst effect te bereiken.

Verschillende oliën en hun werking

Basilicum (Ocimum basilicum) – Deze stimulerende en tonische (versterkende) olie is nuttig bij depressie, angst en bij problemen met de spijsvertering en de ademhaling.

Bergamot (Citrus bergamia) – Deze verzachtende olie is nuttig bij een aanhoudende zere keel, pijnlijke zweren en zere plekken ten gevolge van bijvoorbeeld herpes (acute huidziekte, waarvan de koortsuitslag een vorm is)

Cipres (Cupressus sempervirens) – Deze relaxende olie helpt uitstekend voor het verzachten van pijnlijke spataderen en problemen van de menopauze.

Citroen (Artemisia abrotanum) – Deze stimulerende en tonische olie helpt zeer goed bij een trage bloeddruk en hoge bloeddruk. Is ook effectief bij huidproblemen.

Eucalyptus (Eucalyptus globulus) – Dit is een heerlijke olie voor reiniging van catarre (slijmvliesontsteking), als inhalatiemiddel of in bad.

Hysop (Hyssopus officinalis) – Deze olie is, net als eucalyptusolie, zeer goed voor catarre en voor ademhalingsproblemen.

Jeneverbes (Juniper communis) – Deze relaxende olie is een uitstekend middel tegen slaapproblemen en algehele angstigheid.

Kamfer (Cinnamon camphora) – Deze verkoelende olie is nuttig bij reumatische pijn, constipatie, slaapproblemen en acne.

Lavendel (Lavandula Angustifolia) – Deze relaxende olie helpt zeer goed bij depressie en angstigheid en bij problemen met de spijsvertering.

Marjolein (Origanum vulgare) – Deze tonische olie is goed voor de circulatie, voor krampen en migraine. Het herstel van verstuikingen, verrekkingen en kneuzingen wordt erdoor bespoedigd.

Oranjebloem (Citrus bigaradia) – Deze relaxende olie helpt buitengewoon goed bij angsttoestanden en paniekaanvallen. Het is bovendien een uitstekend slaapmiddel.

Pepermunt (Mentha piperita) – Deze relaxerende olie helpt goed tegen krampaandoeningen, reisziekte en duizeligheid.

Roos (van het geslacht Rosa uit de rozenfamilie) – Deze verzachtende en ontspannende olie is een goed middel tegen depressiviteit en angstigheid.

Rozemarijn (Rormarinus officinalis) – Deze stimulerende en tonische olie helpt zeer goed bij neurasthenie (zenuwzwakte), uitputting en herstel van een infectie.

Salie (Salvia officinalis) – Deze stimulerende en tonische olie is bevorderlijk voor de bloedcirculatie en helpt ook bij reumaproblemen.

Theestruikolie (Thea sinensis) – Deze verzachtende en antiseptische olie is een uitstekend middel voor het opschonen van infectieuze huidproblemen zoals spruw (ontsteking van het slijmvlies in de mondholte)

Venkel (Foeniculum vulgare) – Deze relaxende olie is nuttig voor urineweg problemen en een ongemakkelijke stoelgang.

Deze lijst is slechts een korte beeldvorming van wat de aromatherapie te bieden heeft. Er zijn vele boeken geschreven over aromatherapie en er zijn ook talloze aromatherapeuten in Nederland. Dus als jij deze vorm van genezen interessant vind, adviseren we je om je hier zeker in te verdiepen.

Bach Bloesemremedies

Bij bloesemtherapie wordt gebruik gemaakt van bloesems van wilde of biologisch geteelde planten, bomen of struiken. De remedies beïnvloeden vooral de geest en het bewustzijn. Bij het werken met de bloesemremedies wordt ervan uitgegaan dat emoties, gedachten en de houding die iemand aanneemt een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van een ziekte. De remedies hebben een harmoniserende werking en zijn niet zomaar gemaakt om een bepaalde ziekte of symptoom direct te bestrijden. Ze worden vooral gebruikt om de balans te herstellen en om een positieve stemming te creëren, zodat als gevolg daarvan genezing kan plaatsvinden.

De bachremedies onderdrukken geen negatieve emoties of gedachtepatronen, maar versterken juist de positieve gevoelens. Zo wordt bijvoorbeeld angst niet onderdrukt, maar wordt moed versterkt.

Er zijn verschillende soorten bloesemremedies in de handel, maar de bekendste remedies zijn de zogenaamde bachremedies, die ontwikkeld zijn door Edward Bach. Dr. Bach veredelde zijn remedies in 7 emotionele hoofdgroepen. We zullen deze kort toelichten en meteen wat praktische planten benoemen.

Angst – Zonneroosje, maskerbloem, kerspruim, esp, rode kastanje.

Onzekerheid – loodkruid, hardbloem, gentiaan, gaspeldoorn, haagbeuk, ruwe dravik.

Onvoldoende belangstelling voor het hier en nu – bosrank, kamperfoelie, hondsroos, olijf, paardenkastanje, herik, knop van de paardenkastanje.

Overgevoeligheid – agrimonie, duizendguldenkruid, walnoot, hulst.

Eenzaamheid – Waterviolier, reuzenbalsemien, struikheide.

Moedeloosheid en wanhoop – lariks, grove den, veldiep, tamme kastanje, vogelmelk, wilf, eik, appel.

Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen – wilde cichorei, ijzerhard, wijnstok, beuk, bronwater.

De individuele indicaties

Bachremedies zijn erg breed inzetbaar. Bachremedies zijn absoluut veilig en mogen door iedereen worden gebruikt. Indien je gebruik wil maken van de bachremedies kan je op zoek gaan naar therapeuten die gespecialiseerd zijn op dit gebied.

Lijst met bloesems en inzetbaarheid:

Agrimonie (Agrimonia eupatoria) – voor hen die hun innerlijke kwelling en gevoelens verbergen achter een dapper gezicht.

Appel (Malus pumila) – voor mensen die een afkeer hebben van zichzelf, zich vies voelen en die zich schamen voor een aandoening of ziektetoestand. Het staat bekend als de reinigingsremedie.

Beuk (Fagus sylvatica) – voor arrogante, kritische mensen die altijd fouten bij anderen ontdekken. Dergelijke mensen kunnen inwendig koken!

Bosrank (Clematis vitalba) – voor creatieve, dromerige types die zich aan dagdromen overgeven, en onverschillig en afwezig lijken. Leven niet in het nu.

Bronwater  - voor mensen met zeer starre principes. Zijn hard voor zichzelf en ontzeggen zich veel plezier.

Den, gove (Pinus sylvestris) – voor mensen vol zelfkritiek. Ook bij succes zijn zij niet tevreden over zichzelf.

Duizendguldenkruid (Centaurium umbellatum) – voor de menselijke deurmat. Het type dat nooit nee kan zeggen.

Esp (Populus tremula) – bij het gevoel van naderend onheil. De angst is echter niet concreet, niet iets waar de persoon in kwestie een vinger op kan leggen.

Gaspeldoorn (Gentiana lutea) – voor teleurstelling en ontmoediging. Deze mensen kunnen bij het horen van slecht nieuws gedeprimeerd raken en denken: ‘oh, het heeft toch allemaal geen zin, of waar oh, waar is het allemaal toch goed voor’.

Haagbreuk (Carpinus betula) – voor mensen die fysiek of mentaal niet de kracht hebben om hun dagelijkse activiteiten te verrichten.

Hardbloem (Scleranthus annuus) – voor mensen die zeer veel twijfelen, die geen keuze kunnen maken.

Herik, wilde mosterd (Sinapis arvensis) voor mensen die lijden aan melancholie of wanhoop zonder aanwijsbare reden. Voelen zich ongelukkig zonder levensvreugde.

Hondroos (Rosa canina) – voor mensen die zich snel bij iets neerleggen en die geen enkele moeite doen de situatie te veranderen of te verbeteren.

Hulst (Ilex aquifolium) voor mensen die gekweld worden door de gevoelens van afgunst, jaloezie, wraak en achterdocht.

Ijzerhard (Verbena officinalis) – voor mesen met starre principes. Willen iedereen hun idee opleggen.

Kamperfoelie, rode – voor mensen die in het verleden leven. Zij koesteren vergane periodes en vergeten in het heden te leven.

Kerspruim (Prunus cerasifera) – bij een overbelaste geest en de angst het verstand te verliezen.

Knop van de witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)

Lariks (Larix decidua) – voor wie het ontbreekt aan zelfvertrouwen. Zij gaan ervanuit dat ze zullen mislukken.

Loofdkruid (Ceratostigma willmottiana) – voor mensen die geen vertrouwen hebben in eigen oordeel. Altijd vragen zij anderen om hun mening of oordeel.

Maskerbloem (Mimulus guttatus) – bij vrees voor ziekte, armoede, reizen enzovoorts. Bij concrete angsten.

Olijf (Olea europaea) – bij uitputting. Wanneer mensen al hun energie hebben opgebruikt. Olijf verschilt van haagbeuk, die ook uitgeput kan zijn, maar al uitputting voelt nog voor het werk begonnen is. Olijf is uitgeput als dat af is.

Paardenkastanje, witte (Aesculus hoppocastanum) – voor gedachten die maar niet willen verdwijnen. De geest tolt maar rond, de naald van de grammofoonplaat die blijft hangen. Ook voor slapeloosheid.

Reuzenbalsemien (Ipatiens glandulifera) – voor prikkelbaarheid en ongeduld. Hier gaat het om zenuwlijders, die zich permanent haasten en dingen gisteren al gedaan willen hebben.

Rode kastanjes (Aesculus carnea) voor angst dat een geliefde iets zal overkomen. Niet te verwarren met wilde cichorei.

Ruwe dravik (Bromus ramosus) – voor de onzekerheid over wat men met zijn eigen leven aanmoet.

Struikheide (Caluna vulgaris) – voor kletskousen, die zelfzuchtig zijn en alleen geïnteresseerd zijn in hun eigen persoon. Kunnen slecht alleen zijn. Andere mensen kunnen hen gaan mijden en ze kunnen daardoor eenzaam worden (omdat zij zo zelfzuchtig, vervelend enzovoorts)

Tamme kastanje (Castanea sativa) – voor uiterste wanhoop en angst. Wanneer er aan het eind van de tunnel geen enkele licht lijkt te gloren.

Veldiep (Ulmus procera) – voor wie het gevoel hebben dat ze worden overweldigd door verantwoordelijkheden. Een goede remedie voor een tijdelijke gevoel van ongeschiktheid.

Vogelmelk (Ornithogalum umbellatum) – voor acute shock of leed. Als mensen zojuist getuige zijn geweest van een ongeluk, slecht nieuws hebben gekregen enzovoorts.

Walnoot (Juglans regia) – de patroondoorbreker. Zeer nuttig, wanneer iemand er moeite mee heeft om zich los te maken van een plaats, een relatie, etc. Helpt iemand zich aan een nieuwe situatie aan te passen.

Waterviolier (Hottonia palustris) – voor trotse, gereserveerde mensen die vaak afstandelijk overkomen. Zij zijn het liefst op zichzelf en blijven graag gewoon hun eigen leven leiden.

Wijnstok (Vitis vinifera) – voor dominante types die inflexibel zijn en zeer ambitieus zijn.

Wilde chirorei (Chichorium intybus) – voor bezitsdrang. Voor de martelaren, omdat zij anderen angstvallig willen beschermen en willen verzorgen, met als uiteindelijk resultaat dat zij de personen voor wie ze willen zorgen daardoor alleen maar halsstarriger maken. Als gevolg daarvan kunnen zij zich afgewezen en geminacht voelen, als een martelaar.

Wilg (Salix vitellina) – voor het gevoel van zelfmedelijden. Bitter en wraakzuchtig, alsog het altijd moet overkomen.

Zomereik (Quercus robur) – voor de doorzetters die nooit opgeven, onder geen enkele omstandigheid. Zij willen vaak doorgaan ook als hun geest en lichaam hoognodig behoefte hebben aan rust. Als ze zich ziek voelen, geven ze daar niet aan toe. Wanneer ze in staat zijn problemen het hoofd te bieden, raken ze geïrriteerd en worden ze boos op zichzelf.

Zonneroosje (Helianthenum nummaliarium) – voor schrik, paniek, extreme angst. Helpt zeer goed bij nachtmerries en nachtelijke angsten en bij de nasleep van ongelukken en trauma’s.

 

EERSTEHULPREMEDIE

Dr. Bach pleitte ook voor het gebruik van een samengesteld remedie die hij de ‘eerstehulpremedie’ noemde (‘rescue remedie’). Deze remedie bestaat uit de volgende ingrediënten: kerspruim, bosrank, reuzenbalsemien, zonneroosje en vogelmelk. Het is een middel voor noodgevallen als shock, trauma, slecht nieuws enzovoorts. Iedereen zou deze remedie eigenlijk in het medicijnkastje moeten hebben staan. Per keer wordt de remedie met 4 druppels tegelijk ingenomen.

 

Verschillen tussen aromatherapie en bloesemtherapie

Het eerste verschil tussen deze 2 therapieën is natuurlijk dat aromatherapie met oliën werkt, die uit natuurlijk plantmateriaal gewonnen worden. Deze oliën kunnen op verschillende manieren worden toegepast, zoals verdamping, massage of toevoegen aan een bad. Bij de bloesemremedie worden delen van planten, bomen en struiken op een speciale manier behandeld (in de zon of gekookt) om zo de natuurlijke, helende energie aan het materiaal te kunnen onttrekken.

Verder is bij aromatherapie de geur van de oliën erg belangrijk voor de therapeutische werking en is het bij de meeste oliën niet de bedoeling dat je ze consumeert. De bloesemremedies worden juist wel ingenomen, terwijl de geur (die nauwelijks aanwezig is) verder geen rol speelt.


Ouder artikel Nieuwer artikel


0 reacties


Laat een reactie achter

Nieuwsbrief

Ik ga akkoord met het ontvangen van de maandelijkse nieuwsbrief.

Toegevoegd aan winkelwagen
Voor 17:00 uur besteld? Morgen in huis! Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€! Gebruik kortingscode: waterfilter10 voor 10% korting! Voor 17:00 uur besteld? Morgen in huis! Gratis verzending bij bestellingen vanaf 50€! You Have Achieved Free Shipping